Bulivan

2011.08.18. 15:34

Egy igazi hungarikum

A színpadon asztal székekkel, az asztalon poharak, boros- és pálinkásüveg. Egy képzelt bár nyugodt csücske, ahonnét a közönség élvezheti a zenét. A cigányzenekar már a színpadon, a székeket egymás után foglalják el a fellépő énekesek.

Révész Erika

A Budapest Bár veszprémi koncertjén a közönség a vár tágas nézőterén már az első elhangzó zeneszám alatt egy füstös, sötét, zsúfolt helyiségben érezhette magát, ahová azért tért be, hogy feledje a hétköznapokat, és átadja magát az édes-kesernyés, legtöbbször vállaltan giccses dalok hangulatának.

A zenészek hangszerük virtuózai – mindannyian a Zenekadémián végeztek -, az énekesek az alternatív zenei világból csatlakoztak hozzájuk. Pár éve például elképzelhetetlen lett volna, hogy Rutkai Bori, a (W)underground-funkpunk-líradiszkó stílusban muzsikáló Specko Jedno énekesnője, Frenk, a magyar underground kultikus figurája, vagy Ferenczy György blueszenész egyszer majd a Bolyongok a város peremén, a Szalonspicc, illetve a Mily mesés dolog a Niagara vízesés című, több évtizedes slágereket nyomja a színpadon, és még jól is áll nekik.

Mindegyik énekes – a további veszprémi fellépők: Keleti András (Colorstar), Németh Juci (az Anima Sound System volt tagja), Behumi Dóri (a néhai Jazz+Az énekesnője) – egy komplett színházi előadást produkált az általa előadott dalok alapján.

Könnyű nekik, mondhatná a kívülálló, hisz mindenki maga dönti el, mit szeretne elénekelni a Budapest Bár egy-egy lemezén, és olyan dalokat válogatnak, amelyekben kifejezhetik, "kiélhetik" magukat, amelyeket "elszínészkedhetnek", megfűszerezhetnek saját előadásmódjukkal, szarkazmusukkal, humorukkal.

A veszprémi közönség – a nézőtéren tizenéveseket és nyugdíjasokat is láttunk – nagyon élvezte a másfél órás előadást, amelyben keveredett az orosz, szerb, illetve magyar cigány, gypsy swing, latin, rock and roll, reggae, underground, kuplé és még sok más stílus, mégis egy igazi hungarikum, amelynek alapját a ma már szinte sehol sem hallható bárzene adja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!