Bulivan

2012.09.04. 18:27

Saját dalokkal tér vissza Don Airey

A rockzene világának egyik legismertebb billentyűse, a lassan négy évtizedes karriert maga mögött tudó Don Airey ad koncertet szeptember 23-án Budapesten.

Gyuricza Ferenc

A zenész jelenleg a Deep Purple tagjaként dolgozik, de pályafutása során számos együttesben megfordult.

Az 1948-ban született Don Airey több pályatársához hasonló módon klasszikus tanulmányokkal alapozta meg karrierjét, az angol zenész azonban hamar átpártolt a rock műfajához. Első komolyabb munkája a dobos Cozy Powell zenekarához köthető, majd a Black Sabbath soraiban tűnt fel, az 1978-ban kiadott Never Say Die című albumon hallható játéka. Innen a gitáros Ritchie Blackmore által alapított Rainbow-ba vezetett útja, aztán Gary Moore első szólóalbumán, a Back On The Streets című nagylemezen szerepelt. Közel négy évtizedes karrierje során számos zenekarban fordult meg, s mintegy 250 lemezen játszott. Többnyire a hard-rock világában ténykedett, de voltak kitekintései is, dolgozott együtt a világ legismertebb musical-zeneszerzőjével Andrew Lloyd Webber-rel is.

Mozgalmas múlthoz képest komoly változást a Deep Purple ajánlata hozott számára, miután az idén júliusban elhunyt Jon Lord 2002-ben úgy döntött, hogy kilép a zenekarból, őt kérték fel a pótlására, hiszen előtte egy évvel sikeresen helyettesítette az akkor térdsérülése miatt a koncertszínpadtól távol maradni kényszerült zenészóriást.

Don Airey a tartalmas és gazdag pályafutása ellenére csupán három szólóalbumot adott ki, a legutóbbit tavaly augusztusban All Out címmel. Ezeken a lemezeken tanítani való módon összeállított, vérbő hard-rock zene hallható. A szeptember 23-i koncerten a billentyűs - akit a Jamiroquai gitárosa, Rob Harris, a Primal Scream dobosa, Darrin Mooney, valamint a jazz világának egyik elismert basszusgitárosa, Laurence Cottle kísér - elsősorban saját albumainak dalait mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!