Bulivan

2013.03.06. 10:22

Fantázia és játékosság

Az utcazene-fesztiválon is több alkalommal muzsikált már az egyedi játékstílussal kísérletező Petruska András. A tehetséges gitáros a Tüke Zoo társaságában péntek este a megyeszékhelyen, a Decanter Bisztróban ad koncertet.

Szabó Péter Dániel

- Nem ismeretlenként érkezik Veszprémbe, hiszen több alkalommal is játszott már az utcazene-fesztiválon, sőt, 2010-ben szakmai nagydíjat is kapott. Hogyan és mivel készül a pénteki koncertre?

- Sokszor jártam már Veszprémben civilként és előadóként egyaránt, szép emlékek fűződnek a városhoz, legyen szó akár a fesztiválokról, vagy egy jó kirándulásról. Igyekszem ezekből az élményekből táplálkozni, amikor itt vagyok, megosztani a helyi publikummal azt az energiát, amit ez a város adni képes számomra. Mivel még év eleje van, nem rajzolódott ki teljesen, hogy idén milyen dalok kerülnek a koncertrepertoárba. Folyamatosan kísérletezem régről előásott és újabb szerzeményeimmel, és így kora tavasszal mindegyik friss és ropogós a kezeim alatt.

 

- Több helyütt lehet olvasni egyedi játékstílusáról. Mi a titok? Mitől tűnik úgy a laikus hallgatónak, hogy egy egész zenekar muzsikál a színpadon?

- A laikus hallgató a legőszintébb, hallja csak azt, amit akar hallani! Egyébként én magam is zenekarnak hallom a játékomat, s mindez hihetetlenül szórakoztat. A titok egyfelől a határtalan fantázia és a játékosság, a határok tágítása. Másfelől pedig ez egy játéktechnika, ami kicsit a klasszikus gitározás sokszólamú játékmódjára emlékeztet annyi különbséggel, hogy nálam folyamatosan zakatol a ritmus, dübörög a basszus, és még olykor táncra is perdülnek az emberek. 

- A veszprémi koncertednek egy hangulatos bisztró ad majd helyet. Adódik a kérdés, hogy a fesztiválfellépéseket vagy az intimebb klub bulikat szereti jobban?

- A zene szempontjából a nagyobb, fesztiválszínpadokat kedvelem, hiszen ilyen körülmények között tudnak igazán dinamikusan megszólalni a dalaim, s a nagyobb térben is kényelmesebben is érzem magam. Viszont a nagy színpadokon elvész az intimitás, a közönséggel való közvetlen kapcsolat lehetősége, amire szerintem szükség van. Ezt a klubfellépések során tudom megteremteni. Számomra ideális helyzetben a nagy színpad egy érdekes monológ, amit jó hallgatni, a klub buli pedig egy beszélgetés, ahol mindenki úgy érezheti, személyesen meg lett szólítva a dalok által.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!