Bulivan

2013.06.10. 14:43

Kemény rock Halász Judittal - Uriah Heep harmadszor Alsóörsön

Ismét tökéletesen működött a zenei időgép, közel tízezer ember repülhetett vissza az angol Uriah Heep együttes szombat esti koncertjével az 1970-es évek keményrockos világába.

Győrffy Árpád

A banda már két alkalommal szerepelt korábban is a Harley-Davidson fesztiválon. 2000-ben és 2004-ben is nagy érdeklődés mellett hatalmas sikert arattak. Az idén minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a zenekarra.

A kilenc évvel ezelőtti koncerthez képest két tag változott. Betegsége miatt 2007-ben visszavonult a játéktól a banda életkor szerint legöregebb tagja, a zenekarral kis kihagyással 1971 óta együtt doboló Lee Kerslake. A helyét a tizenhét évvel fiatalabb Russell Gilbrook vette át a doboknál. Ugyancsak a 70-es évektől játszott a bandával a május 21-én elhunyt Trevor Bolder is, akit hétfőn múlt egy hete, hogy eltemettek. Alsóörsön már Dave Rimmer állt a helyére.

A változások ellenére a zenekar ugyanolyan jól szólt, mint a legutóbbi koncertjükön. Bár Lee Kerslake is mindig kitett magáért, de Russell Gilbrook nála is határozottabb hátteret adott a nótáknak dobjaival. Talán csak az ős Uriah Heep még ma is játszó egyetlen alapító tagja, Mick Box volt egy kicsit szótlanabb a korábbinál, meg a hosszú hófehér hajával ma már inkább egy öreg indiánfőnökre emlékeztetett, sem mint egy kemény rockzenészre. A látszat azonban csalóka volt, mert a gitárját ugyanolyan lendülettel kezelte, mint régen, és még a híres guggolós szólóit is időről-időre bemutatta.

A műsor most is a korábbiak szerint épült fel, néhány nóta az újabb korszakukból, aztán jöttek a régi slágerek: a Napkelte, a Nézz önmagadba, a Cigány királynő, a Júliusi reggel, az Asszony feketében és végül ráadásként a Könnyű élet. A közönség az idén nem csak az ismertebb dalok refrénkének éneklésével kapcsolódott be, az egyik ráadás nótánál még egy spontán tánckar is alakult 15-20 lányból, asszonyból, akiket az énekes, Bernie Shaw énekes csábított fel a színpadra.

A koncert nagyon szép pillanata volt, amikor a végén Dobai Attila megköszöntötte az egy nappal később 66. születésnapját ünneplő Mick Box-t. A fesztiváligazgató a hagyományoknak megfelelően egy Harley-vel érkezett a színpadra. Az öreg gitáros a pezsgő mellé ajándék dalt is kapott. Dobai Attila vezetésével a közönség elénekelte, a Boldog születésnapot című Halász Judit dalt. Mick Box láthatóan meghatódott a kedves gesztuson. Azzal búcsúztak, hogy legközelebb Budapesten találkozhatunk velük az idén szeptemberben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!