Bulvár

2010.01.12. 22:15

Nyakgyűrűs vetési lúd

Somló - December végétől nagyobb libacsapatok időznek a Somló-hegy körül. A csapatokban vetési ludak, nagy lilikek és kis számban nyári ludak figyelhetők meg.

ifj. Vasuta Gábor

A területen vonzó számukra az itt kisebb nagyobb foltokban megmaradt kukoricatarló és repceföld, ahol bőséges élelemhez jutnak az ínséges téli időszakban.

A libák már kora hajnalban kihúznak a táplálkozóhelyre és szürkületben, gyakran már teljesen sötétben vonulnak vissza a biztonságos vadvizek felé, ahol az éjszakát töltik. Ilyenkor a környék falvai felett nagyobb lúdcsapatok vonulnak át. Ez egy évszázados táplálkozóterületük a libáknak, hiszen húsz év megfigyelése alapján, kisebb nagyobb számban mindig láthatók a fent nevezett területen.

December utolsó napjaiban, Kisszőlős határában, egy nagyobb libacsapatban találtam egy nyakgyűrűs vetési lúd (Anser fabalis), rossicus alfaját. A madár sárga színű gyűrűvel volt jelölve, erős teleszkóppal sikerült leolvasni, a szám és betűkombinációt.

Az U91-es számmal jelölt vetési lúd adatait ennek alapján sikerült kinyomozni, amelynek az életútja igen érdekes. A madarat Nyenyecföldön jelölték meg a vedlőhelyen 2009. augusztus 3-án a Pecsora folyó egyik mellékfolyójának a Neruta folyónak a deltavidékén.

A legközelebbi város Narjan-Mar. A terület egy jéghegyek által határolt öbölben a Kolokolkova-öbölből kiszélesedő deltavidék a Malozemelskalja tundrán.

Körülbelül 4500 kilométert tett meg a vetési lúd az észlelt helyig, a Veszprém megyei Kisszőlős határáig. 2009 október végén, továbbá még november elején Németország északkeleti részén olvasták le madarunkat, majd december 29-én már hazánkban, Kisszőlős határában.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!