Csendben és viharban

Balatonfüred (kgy) - Az 1918-ban született Szabó József fotóiból Víz, szél, Balaton címmel nyílt kiállítás nemrégiben a kerek templom galériájában.

Mórocz Zsolt

Szabó József hetvenöt évvel ezelőtt kezdett el fotózni, mondta megnyitóbeszédében Simon Károly, a Balatoni Szövetség ügyvezető elnöke. Felvételein a természetet, a balato- ni világot és főként a vitorlázás szépségeit, küzdelmeit és rejtelmeit örökítette meg. Szabó József több mint hét évtizede vitorlázik rendszeresen a Balatonon, az idei Kék szalag versenyen is elindult. A múlt, a jelen és a jövő egyaránt felbukkan képein, hangsúlyozta Simon Károly. Ritka eseményeket is rögzített, például az 1954. augusztus 11-i vihart, amikor az országos vitorlásbajnokságon negyvennégy hajó felborult, a tavon tartózkodó aknaszedő hajók mentették a versenyzőket. Több "viharos" képet is készített, bemutatva a tó haragos, goromba arcát, ugyanakkor a csendes, pihent, szórakozást nyújtó vizet is láthatjuk a fekete-fehér és színes felvételeken. Szabó József az ember és a természet örök, szétválaszthatatlan viszonyát ábrázolja technikai trükkök nélkül, jobbára fekete-fehér filmen. Alkotásaiból Londonban, Franciaországban és Japánban is nyílt kiállítás. Emellett különböző díja- kat kapott munkásságáért. A megnyitón Veresné Petrőcz Mária énekelt. A kiállítás július 27-ig látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!