A rámpa is meredek - Balhé: Megkeseredett lakók kontra közös képviselők

<b>Veszprém</b> - Látszólag örülniük kellene, mégis keserű panasz tör elő a hétemeletes veszprémi panelház mozgássérült lakójából. Új rámpát építettek a bejáratnál a kerekesszékkel és a babakocsival közlekedőknek, amelyet jószerivel nem tudnak használni. Ez a történet azonban másról is szól.

Mátételki András

Súlyos csapást mért az élet a Rózsa utca 48. alatti társasház első emeletén lakó házaspárra. Kővári Zsuzsanna csípőficammal született, de csak 2001-ben műtötték meg. Férje tavaly nyáron agyérgörcsöt kapott, lebénult a bal oldala, örül, ha néhány lépést tud tenni bottal a másfélszobás lakásban. 

Ha kórházba kell mennie kezelésre, a folyosóról behozza neki a felesége az összecsukható kerekesszéket. 

- Amikor a munkások tavaly novemberben nekiláttak az új, három méter hosszú rámpa építéséhez, szóltam nekik, hogy ez így nem lesz jó, mert túl meredek: nem tudom majd rajta egyedül feltolni a férjemet. 

- Szólunk, mondták, de nem történt semmi, majd a régi, érdes betonrámpát elbontották, a másik oldalra újat építettek - meséli az 58 éves Zsuzsanna asszony. Arra a kérdésemre, hogy miért nem a közös képviselőknél tette meg akkor észrevételét, azt mondta, felesleges lett volna, úgy is azt csinálnak, amit akarnak.

- December elején hozták haza a 67 éves férjemet a budapesti rehabilitációs intézetből, két betegszállító tolta fel a meredek rámpán. Hasonló gondunk volt, amikor megjöttünk a fűzfői mozgáskorlátozottak karácsonyi rendezvényéről. 

Egy házbeli fiatalembert kértem meg, hogy segítsen, tolja fel az ajtóig a kerekesszéket. 

A vizes kövön nem bírt vele, visszacsúszott. A problémánkat később említettem Lechner Andrásnak, az egyik közös képviselőnek, aki azt javasolta, hogy a férjemet vigyem ki az erkélyre levegőzni. 

Ezzel az ötlettel "csak" az a baj, hogy szűk az erkélyajtó, ráadásul nincs egy szintben a szobával. A férjem, ha úgy tetszik, egy életre szobafogságra van ítélve, mert én képtelen vagyok egyedül levinni az utcára, hiba van lift a házban. Öt évvel ezelőtt örültünk, hogy megvehettük ezt lakást, de ma már… 

Ugyancsak megkeseredett emberként mondta el panaszát Barta Attiláné, aki a második emeleten lakik. 

- Én két csípőprotézissel élek, a férjem eggyel - mondja az 51 éves asszony tárgyszerűen. A kétkerekű bevásárlókocsit jó lenne a rámpán felhúzni, de nem merek rálépni, mert nincs a falnál kapaszkodó. (A közelmúltban felszerelték - a szerk.) Így aztán a lépcsőt használom, azon léptetem fel a kocsit. 

Ha esik az eső, az első lépcsőfokon áll a víz. Belegondolni is rossz, mi lesz, ha ráfagy a kőre a csapadék…Szerintem a babakocsival közlekedőknek is gondot okoz a meredek rámpa, ráadásul túl keskeny, ezért nem biztonságos. 

Az asszony hozzáteszi, enyhén szólva sem elégedett a két közös képviselő stílusával, mert nem egyszer kiabáltak már velük. 

Hasonló panaszt fogalmazott meg az ötödik emeleten lakó 24 éves Farkas Nikoletta is. Az indulatoktól sem mentes történet folytatását a szombati Naplóban olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!