B.OSY-ék Bamakoba indulnak - A 17 éves Balázs az egyik navigátor

<b>Napló</b> - A tizenhét éves középiskolás <em>Boldog Balázs</em>, édesanyja, <em>Boldog Zoltánné, Erzsébet</em>, édesapja, <em>Boldog Zoltán</em> és a család Balatonalmádiban élő barátja, <em>Oszkó György</em> már készül a 8500 kilométeres útra.

Tisler Anna

A mezőny január 17-én indul a Felvonulási térről. A B.OSY csapat már pénteken útra kel, az éjszakát Érden, Zoltán testvérénél töltik. Ők négyen csaknem egy éve készülnek a testet és szellemet próbára tevő versenyre. 
 
- Férjem és Gyuri is januárban ünnepli születésnapját - idézte fel az egy évvel ezelőtt történteket Erzsébet.

- Együtt mulatoztunk, amikor Gyuri mondta, mi volna, ha indulnánk a ralin. Mi jó viccnek tartottuk és azonnal rávágtuk, induljunk. Két nappal később barátunk felkeresett bennünket, és mondta, ő bizony komolyan gondolta. 

Boldogék vezetnek felváltva, Balázs és György lesz a navigátor. Mindannyian régóta kedvelik a benzingőzt. Számos hazai versenyen vettek részt és végeztek jó helyen. Boldogék tizenkét éves lányukat, Bernadettet is magukkal vitték néha.

Az elmúlt hónapok a felkészüléssel teltek. Nemrég kapták meg a hét oltást, amelyek többek között a sárgaláztól, hastifusztól, tetanusztól, hepatitisztől és az agyhártyagyulladástól védik meg őket. 

Az indulóknak csupán a sárgaláz elleni oltás volt kötelező, a többi csak ajánlott, de ők négyen mindegyiket beadatták maguknak. 


A B.OSY csapat már pénteken útra kel
(Fotó: Tisler Anna)

Az oltóanyagért Boldogék hármuknak 73 ezer forintot fizettek ki. A biztosítás a négytagú csapatnak a két hétre 90 ezer forintba került, és be kellett szerezniük vízumot Marokkóba, Mauritániába és Maliba. 

Az afrikai országok francia gyarmatok voltak, ezért az indulók jó, ha beszélik a nyelvet, de annak hiánya sem akadály. A csögleiek ugyan nem beszélnek franciául, de a laptopjukra már feltöltötték azt a programot, amely tartalmazza a legszükségesebb szavakat, kifejezéseket. 

Balázs tizenkét éve tanul angolul, Zoltán és György pedig németül tud. Zoltán munkahelyén szabadságot kér erre az időre, György vállalkozó, munkája főként idegenforgalmi szezonban van, így nem okoz számára a távollét nagy kiesést. Balázst szülei elkérték az iskolából. 

 - Osztálytársaim először el sem akarták hinni, hogy hova megyek - mondta a fiú, aki jó tanuló, így nem okoz neki gondot a tananyag bepótolása. 

Bettitől megtudtuk, ha nagyobb lesz, talán ő is vállalkozik a megmérettetésre. Most azzal búcsúzik el szüleitől és bátyjától, hogy vigyázzanak magukra és érkezzenek haza egészségesen. A felnőttek távollétében rá, és a két óvodásra, Bencére és Boglárkára a községben lakó nagymama vigyáz. 

 - Anyáék Afrikába mennek, azt tudom, hogy messze van, de azt nem, hogy hol - tette hozzá Boglárka. 

További érdekességeket talál a Napló szombati számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!