Éjszakai egyetem Varró Danival

<b>Veszprém</b> - <em>Varró Dániel</em> költőt, műfordítót látta vendégül <em>Géczi János</em>, a Pannon Egyetem Antropológia és Etika Tanszékének vezetője az Esti Egyetem rendezvénysorozat részeként csütörtökön a várban.

Szép Orsolya

Varró Dániel a megszokottól eltérően nem előadást tartott, hanem beszélgetőtársa volt Géczi Jánosnak, aki elsőként arról kérdezte vendégét, gondolta-e volna gyerekkorában, hogy egyszer költő lesz belőle. 

Kiderült, hogy Varró Dani - aki mindig is csak Dani marad, hiszen 21 évesen indult a pályája - inkább buszvezető vagy sportriporter szeretett volna lenni, de aztán az Alternatív Közgazdasági Gimnázium szabad légkörében az irodalom irányába terelődött. Versek iránti érdeklődését tovább növelte egy felolvasóest, melyen életében először hallotta Parti Nagy Lajost.
 
Dani a költészetet korábban mindig túlmisztifikáltnak gondolta, nehezen illesztette magára a világmegváltó költő szerepét, de ez egyáltalán nem meglepő azok számára, akik ismerik munkáit. Mára már azonban, miután elhessegette magától ezeket a versekkel kapcsolatos tévképzeteket, magabiztosan határozza meg magát költőként. 

Írás közben viszont inkább olvasóként gondol magára, így tartózkodik a bonyolult és elvont dolgoktól.
 
Varró Dani elmondta, életében nagyon fontos szerepet tölt be a kártya. Szereti a játék átjárható és átlátható szabályrendszerét, és azt, hogy alapos megfigyelőképességét maximálisan kihasználhatja benne, csakúgy, mint az alkotás során.
 
A költő az est folyamán felolvasott eddig megjelent köteteiből. A szórakoztató varródanis kommentároknak köszönhetően számos költemény keletkezési körülményeire derült fény.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!