Ellátják a hajléktalanokat

<b>Megyei körkép</b> - Változik a hajléktalanok egészségügyi ellátása. Nem kell feltétlen tb-kártya, az országos egészségbiztosítási pénztár ezentúl, a településnevet feltüntető lakcímkártyát is elfogadja a hajléktalan státusz igazolására - ezzel az otthontalanok automatikusan jogosultságot szereznek az ellátásra.

Martinovics Tibor

Az egészségbiztosítás nyilvántartásába az kerülhet be, akit az arra kötelezett munkáltató, vagy más szerv a törvény előírásainak megfelelően bejelent. 

Csakhogy a törvényben nincs meghatározva, kinek kellene bejelentenie a hajléktalanokat, aminek az volt egyebek mellett a következménye, hogy hajléktalan jogcímen senki sem szerepel az ellátásra jogosultak nyilvántartásában. 

Így a hazai kórházakban többször előfordult, hogy a költségesebb orvosi beavatkozásokat nem végezték el a hajléktalanokon, mondván először rendezzék a társadalombiztosítási jogviszonyukat, hiszen anélkül az intézmény saját költségén kénytelen fedezni az adott ellátást.
 
Szabó Máté
ombudsman szerint azonban a jogszabályi háttér rendezetlensége miatt a hajléktalanok nem eshetnek el az egészségügyi ellátástól. 

A hajléktalannak nem feladata, hogy bizonyítsa, jogosult az egészségügyi ellátásra, erre törvény szerint elegendő a helyzetét tanúsító lakcímkártyája - áll a biztos jelentésében, aki felhívta a kormányt a jogszabályi háttér rendezésére, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójánál pedig kezdeményezte, hogy addig is fogadják el igazolásként a lakcímkártyát.
 
Az OEP tájékoztatása szerint az ombudsman jelentése nyomán változtatnak az eddigi gyakorlaton. A jogszabály módosításig a regionális pénztárak az érvényes lakcímkártya fejében biztosítják az egészségügyi ellátást, azaz az adott ellátó intézménynek megtérítik a szükséges ellátások költségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!