Különféle legendák Szent Valentinről - Az angolok évszázadok óta megünneplik február 14-ét

<b>Napló</b> - Mi magyarok, még mindig nem tudunk igazán mit kezdeni a Valentin-nappal. Sokan hajlamosak túlzásba vinni az ajándékvásárlást, mások – hasonlóan a halloweenhez – tiltakoznak az angolszász ünnep ellen. Persze, a legjobb az lenne, ha a mindennapok szólnának jobban a figyelmességről és a szeretetről!

Szausev Xénia

1990 óta ünnepelnek hazánkban is a szerelmesek február 14-én. A Valentin-nap története 496-ra tehető, míg széles körben a 2-3. században terjedt el. Több monda is fűződik február 14-hez. 

Az egyik legismertebb történet szerint egy római papot, Valentint bebörtönözték, mivel Claudius császár parancsára titokban fiatal párokat adott össze. A zárkájában pedig a börtönőr leányának visszaadta a látást.

A másik elbeszélés úgy tartja, Valentint hitéért zárták börtönbe, majd halálra ítélték. 

Utoljára barátainak, családtagjainak azt üzente: "Ne felejtsétek el Valentint, szeretlek benneteket!" Még régebbre tehető legenda szerint a rómaiak február 15-én Juno istenasszony tiszteletére ünnepségeket rendeztek, ezek keretében köszöntötték a közelgő tavaszt és a fiatal párokat. 

Később a szerelemünnepet egy nappal előbbre helyezték. 

Sok országban úgy gondolják, hogy a madarak is Valentin-napon választanak párt maguknak. 

Február 14-hez több babona is kötődött. Azok a lányok, akik a Valentin- nap előtti éjfélkor a temetőbe mentek, a szellemeknek köszönhetően megláthatták leendő párjukat. 

A szerelmesek mindent bevetettek, hogy megtartsák a kiválasztottat. Még arra is képesek voltak, hogy egymás hajszálait belesüssék a tésztába. 

Ha valaki madárral álmodott, hamarosan megházasodott – vélekedtek évtizedekkel korábban. Szigorúan betartották az ifjú hölgyek, hogy naplemente után nem söpörtek. Különben – a babona szerint – nem találtak társra. 

Régen az angolok február 14-én levelet küldtek szeretteiknek. Ma már inkább csak a szerelmesek lepik meg egymást kisebb ajándékokkal.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!