Nem csak keretet osztanak, oktatnak is

<b>Gyulafirátót</b> - Hatszáz komposztálót osztanak ki egy pályázatnak köszönhetően Gyulafirátóton és Kádártán. A résztvevőknek oktatást is tartanak a komposztálásról.

Németh F. Bernadett

Az Európai Uniós forrásra a Veszprémi Közüzemi Zrt. pályázott, a Csalán Környezet-és Természetvédő Egyesület partnerségével. Tizenegymillió forintot nyertek a programhoz: hatszáz műanyag ládát osztanak ki a két városrészen, az egyesület pedig szakmai tanácsokkal látja el a résztvevőket. 

A héten minden háztartásba eljut a felhívás, aki a leggyorsabb, az kap ládát. (Elsőként Czaun János alpolgármester töltötte ki és nyújtotta át a koordinálóknak az igénylőlapot.) A cél az, hogy a komposztálás (mely nem ismeretlen fogalom a városrészeken élőknek) beépüljön a családok mindennapjaiba. 

Mátyás Mónika, a Csalán alelnöke, projektvezető azt reméli, hogy a komposztálás az első lépés a zöld háztartások felé, hiszen az információcsere közben számos új vetődhet fel, mint például a vegyszerek használata az otthonokban. 

A komposztos programhoz azért e két, egykor önálló települést választották, mert egy hulladékgyűjtési útvonalon helyezkednek el, így pontosan mérhető lesz, mennyivel csökkenti a hulladék mennyiségét a komposztálás. A programban részt vesznek az intézmények is. 

Minderről ma hangzott el sajtótájékoztató a gyulafirátóti Kastélykert óvodában, ahol a kicsik rögtön be is mutatták, miként működik a komposztáló. 

A tervek szerint, ha valóban jelentősen csökken a hulladék mennyisége, a programot folytatják Veszprém kertvárosias részein is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!