A Cozma-ügy állása

<b>Veszprém</b> - Február 8-án hajnalban meggyilkolták Marian Cozmát, az MKB Veszprém román beállósát. A támadás során segítségére siető két klubtársa súlyosan megsérült. Összefoglaltuk, mi tudható eddig az egész országot felkavart ügyről.

Halmos György

Marian Cozmát február 8-án hajnalban, háromnegyed három körül érte a végzetes szúrás. Rendőrségi információk szerint 2 óra 55 perckor kért segítséget a Patrióta lokál egyik alkalmazottja a megyei rendőr-főkapitányság ügyeletén, mert verekedés van a Skorpió előtt . 

Három perccel később, 2 óra 58-kor járőr indult a helyszínre, ahová 3 óra 2 perckor érkeztek meg. A Patrióta lokál egyik vezetője szerint is 2 óra 55-kor tették a bejelentést, a mentők 10 perc múlva jöttek, szerinte negyedóra elteltével érkezett két gyalogos rendőr, majd újabb 10- 12 perc múlva két járőr gépkocsival. 

Fél négy körül érkezett még 8-10 rendőr, s hat órakor találkoztak az első magasabb rangú rendőrrel. A konfliktus előzményeiről nincsenek pontos információk, de szemtanúk szerint pillanatok alatt játszódott le az egész. 

N. Győzőnek,
az egyik Ausztriában elfogott gyanúsítottnak az ügyvédje, dr. Mester Csaba korábban lapunknak azt mondta, védence és Cozma között alakult ki nézeteltérés. 

Van olyan verzió, miszerint egyszerű tánctéri összezördülésből alakult ki a verekedés, egy másik feltételezés szerint viszont nem véletlenül jelent meg a mintegy 20-25 tagú társaság a Patriótában. 

Tény, hogy Marian Cozmát szíven szúrták, reménytelenül küzdöttek életéért a mentők. A boncolási jegyzőkönyvből kiszivárgott részletek szerint a kézilabdázót kivégezték. A támadás során életveszélyesen megsérült Ivan Pesicnek a veséjét kellett eltávolítani, míg Zarko Sesumnak eltört az arccsontja. 

A rendőrség a gyilkosság után alig húsz órával bejelentette, hogy 21 óra körül Ausztriában az A2-es autópályán elfogtak két férfit (R. Sándort és N. Győzőt), akiket a bűncselekményben való részvétellel gyanúsítanak. 

Időbeli eltérések vannak a nemzetközi körözés elrendelése, illetve az elfogások időpontja között, amit a rendőrség azzal magyaráz, hogy a hivatalos iratok kiadása előtt osztrák kollégáikat már telefonon értesítették. 

Az országos rendőrfőkapitány február 18-án írásos fegyelmit adott dr. Bolcsik Zoltán megyei főkapitánynak a félretájékoztatásért, ugyanis vita bontakozott ki arról, hogy ki, mikor és hogyan értesítette az ügyeletes bírót.

Még a gyilkosság napján, február 8-án körözést adtak ki Sz. Iván ellen, aki a bűncselekmény után négy nappal, február 12-én ügyvédje jelenlétében feladta magát a veszprémi főkapitányságon, két nappal később pedig előzetesbe helyezték. 

A rendőrség tájékoztatása szerint az üggyel kapcsolatban elfogott személyek a Patrióta lokálban rögzített videofelvételek, valamint tanúvallomások alapján kerültek képbe.

Marian Cozmát Bukarestben családtagjai, tisztelői, barátai és több ezer gyászoló jelenlétében február 13-án, pénteken helyezték örök nyugalomra.

Február 16-án megtalálták N. Győző, az egyik gyanúsított autóját a XIII. kerület-ben. Másnap a VIII. kerületben P. Gábort, szerdán pedig Zalaegerszegen B. Csabát fogták el a rendőrök az üggyel kapcsolatban. 

Őket február 20-án és 21-én előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. Zarko Sesum február 16-án elhagyta a kórházat, a szerbiai Palánkán lábadozik. Pesicet pedig február 20-án engedték haza.

Derzsy Péter, a nyomozás vezetője már a gyilkosság utáni napon arról beszélt, hogy feltételezéseik szerint R. Sándor szúrt. 

Február 21-én a városi bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a Cozma-ügy két, Ausztriában elfogott gyanúsítottját, a sárbogárdi R. Sándort és a budapesti N. Győzőt, akiket 20-án szállítottak a megyeszékhelyre. 

Február 27-én a megyei főkapitány bejelenti, hogy fegyelmit rendel el négy szolgálaton kívüli rendőr ellen, akik a gyilkosság idején a szórakozóhelyen, illetve a kö- zelében tartózkodtak. 

A főkapitánynak a gyorsasággal volt baja, azonban nem állapított meg súlyos fegyelemsértést. Információink szerint eddig 150 tanút hallgattak ki összesen a gyilkossággal kapcsolatban. 

Cozma-dosszié!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!