A Cozma-ügy miatt fújták le a cigány kisebbségi programot?

Veszprém - Elmarad a cigányság kultúráját bemutató nagyszabású rendezvény, amit az antirasszizmus világnapja alkalmából tervezett a városi kisebbségi önkormányzat más szervezetek közreműködésével.

Győrffy Árpád

Kalló Zoltán, a veszprémi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke a döntést a rasszista hangok korábbi felerősödésével indokolta.

A Párbeszéd címmel tervezett kétnapos programban a képzőművészet különböző ágaitól a zenéig, irodalomig bemutatkoztak volna a cigány kisebbséghez tartozó alkotók a többségnek, a nem a cigánysághoz tartozó magyaroknak. 

A kiállítást és más produkciókat fórumok egészítették volna ki, melyeken romák és nem romák vitathatták volna meg, hogy az elmúlt évszázadok során milyen értékekkel járult hozzá a kisebbség a magyar kultúrához.


Kalló Zoltán ma már úgy látja, hogy nem volt szerencsés a döntés
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)


A kisebbségi elnök elmondta, hogy a Cozma-gyilkosság utáni napokban a szervezők és a kisebbséghez tartozók közül többen azzal keresték meg, hogy a cigányellenes hangok felerősödése idején talán nem lenne igazán szerencsés ilyen nagyszabású programot tartani, mert tovább erősíthetné egyesekben az ellenérzéseket, előítéleteket. 

A tragikus események miatt kialakult közhangulat miatt ő is nagyon elbizonytalanodott, elfogadta, hogy akár atrocitásoktól is tarthatnának, ezért abban a hangulatban lefújják a programot.

Ma már úgy látja, hogy nem volt szerencsés a döntés, talán éppen az ilyen helyzetekben kellene jelezni az embereknek, hogy külön kell választani a bűncselekményeket, a bűnözőket egy kisebbség általános megítélésétől. 

 - Azt kellene megértetni, hogy mi mindannyian magyarok vagyunk, származásunk szerint magyar cigányok. Aszerint kell megítélni minket is, hogy személy szerint mit csinálunk. Ha valaki rosszat tesz, azt el kell számoltatni - hangsúlyozta.

Kalló Zoltán elmondta azt is, hogy nagyon jó a kapcsolatuk a város vezetőivel, támogatják munkájukat, terveiket. Ez is a biztosíték arra, hogy várhatóan még az idén mégis sor kerülhet a tervezett rendezvényre.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!