Borzalmas robbanás: négy halott - Meghozták az ítéletet!

<b>Veszprém</b> - Felmentette a városi bíróság tegnap a fűzfői pirotechnikai termékeket gyártó Crescom Kft. két vezetőjét. A 2006 nyarán történt robbanásban négy ember életét vesztette.

Mátételki András

Annak idején a nyomozás azt állapította meg, hogy G. István (43) ügyvezető igazgató és V. Géza (55) nem biztosított a dolgozóknak védőruhát. 


Nem volt kétséget kizáróan megállapítható, mitől következett be a robbanás 
(Fotó: archív)


A tragédia 2006. június 14-én következett be, amikor leltároztak a fűzfői telephelyen. A vád szerint a robbanást megelőzően más pirotechnikai termékek mellett tároltak izzógyújtóval összeszerelt 300 milliméteres bombákat is a raktárban, amely déli egy órakor felrobbant. 

Négyen szörnyethaltak, ötödik társuk annak köszönheti éle-tét, hogy előtte egy órával más feladattal bízták meg. Szakértői véleményre alapozva az ügyészség több szabályszegéssel vádolta a két vezetőt. 

A legnagyobb hibát akkor követték el  húzta alá a vád , amikor a dolgozók saját ruhájukban végezték a munkát, holott a cégnek gondoskodnia kellett volna antisztatikus védőruhákról, valamint olyan cipőkről, amelyek az elektromos feltöltést követő kisülést levezették volna a földbe. 

A városi ügyészség V. Gézát kettőnél több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, míg G. Istvánt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolta.

Az ügyészség a tárgyaláson módosította a vádat, eszerint már a vádlottak által vezetett kft.-nél a szabályszegések nem álltak ok-okozati összefüggésben a robbanás bekövetkeztével, a négy ember halálával. 

Az ügyészség a továbbiakban is a terhükre rótta viszont a foglalkozási szabály- szegéseket, amelyek alkalmasak voltak az ott dolgozók életének, testi épségének veszélyeztetésére. 

A bíróság a módosított vádat sem találta megalapozottnak, mindkét vezetőt felmentette, ugyanakkor kimondta, az eljárás során nem volt kétséget kizáróan megállapítható, mitől következett be a robbanás. Az ügyész fellebbezett, a vádlottak tudomásul vették a döntést. Az ítélet nem jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!