Emlékhelyekről képeken

Veszprém - H. Szabó Lajos A Kárpát-medence negyvennyolcas emlékhelyei képeslapokon és fényképeken című könyvének második kötetét mutatták be a megyei könyvtárban.

Gaál Julianna

Körülbelül ezerötszázra tehető a negyvennyolcas emlékhelyek száma a történelmi Magyarországon, ezekből a H. Szabó Lajos helytörténész a tavaly megjelent első kötetben 120-at, a most megjelent második kötetben pedig több, mint 150-et dolgoz fel. 

- A kiadvány képszerűen bemutatja a negyvennyolcas emlékhelyeket és részletes leírást is közöl róluk - emelte ki Somfai Balázs levéltáros a könyvbemutatón. - A kiadvány hézagpótló alkotás - tette hozzá.

H. Szabó Lajos, aki végzettsége szerint agrármérnök, 1961 óta járja a Kárpát-medencét azért, hogy könyveihez anyagot gyűjtsön. Nevéhez számos helytörténeti kiadvány fűződik, feldolgozta a vízgazdálkodás történetét, a megyei milleniumi emlékhelyeket és saját családja történetét is. 

Munkásságáért 1996-ban Pro Comitatu díjjal, 2000-ben Bél Mátyás emlékéremmel tüntették ki. Numizmata tevékenységéért Széchenyi Ferenc díjat adományoztak neki.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!