Szigorúan őrzött határok - NATO-csúcs Obamával

Brüsszel - Franciaország visszaállítja a határellenőrzést a NATO strasbourgi csúcstalálkozójának idejére, április 3. és 5. között - adott hírt csütörtökön a brüsszeli média a párizsi bejelentésről.

MTI

Az elmúlt években gyakorlatilag megszűnt a módszeres útlevél- és vízumellenőrzés Franciaország határain, hiszen az úgynevezett schengeni övezet akadálytalan közlekedést biztosít az európai országok nagy része között. 

A Schengen-államok azonban kiemelten fontos események - így például nagy nemzetközi sportesemények - idejére, vagy pedig terrorveszélyre vonatkozó információk birtokában átmeneti időre visszaállíthatják a határellenőrzést.

Az észak-atlanti szervezet létrehozásának 60. évfordulóján a franciaországi Strasbourgban és a németországi Kehlben kéthelyszínes csúcsértekezletet tart a NATO április 4-ikén, illetve előző este a németországi Baden-Badenben vacsorával kezdődik az állam- és kormányfők találkozója. 

A résztvevők közt lesz a világ egyik legszigorúbban védett személyisége, Barack Obama amerikai elnök is. 

A bejelentés, amely arról szól, hogy Franciaország német, svájci, olasz, spanyol, belga és luxemburgi határán egyaránt lesz útlevél- és vízumellenőrzés április 3. és 5. között, nem utal arra, hogy a hatóságok konkrét terrorveszélyről szóló információk birtokában lennének, hanem csupán azt közli, hogy az átmeneti intézkedésre a maximális biztonság érdekében, a terrorfenyegetés minimumra csökkentése végett van szükség. 

Ez a közlés nem tér ki arra, hogy Németország határain is lesz-e a csúcs alatt szisztematikus határellenőrzés.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!