ESG: A test feltérképezője - Az új eljárás a szervezet egészét vizsgálja

Veszprém - Néhány perces vizsgálat után három dimenzióban megjelenítve, pontos képet ad a belső szervek funkcionális állapotáról. Analizálja a hormonszinteket, a szervezet sav-bázis egyensúlyát, valamint a stressztűrő képességet, sőt, a boldogság hormon meghatározásával a depresszióra való hajlamot is.

Martinovics Tibor

Az elektroszomatográf (ESG) egy új eljárás, amely meggyorsítja a diagnózist, és feltárja az adott szervezet kockázati tényezőit és alkalmas a kezelések hatékonyságának ellenőrzésére is. 

Nagyon lényeges, hogy nem tüneteket és következményeket vizsgál, hanem a betegség okait deríti fel. 

Az ESG vizsgálat csak néhány éve használatos eljárás, viszont a mögötte álló elméletet már több, mint száz évvel ezelőtt Frederick Gardner Cottrell francia orvos fektette le. 

Az elv egyszerű: az emberi szervezet elektromos úton működik, ezért ha ismerjük egy molekulában, a szövetekben az ionkoncentrációt, és mérjük a testen átfolyó áramot, akkor meg tudjuk mondani, hogy egy adott molekulából mennyi van a szövetekben. 


 Dr. Berki Emília a három dimenziós képet adó ESG-eredményt mutatja
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)


Az ESG tulajdonképpen a szervezet elektromos működéséről ad pontos információt, ionkoncentrációt mér. Egyenáramot vezet át a testen, a töltéssel rendelkező ion részecskék vezetik az egyenáramot, a töltés pedig jellemez egy adott területet, egy adott szervet. 

A hagyományos orvosi diagnosztikai módszereket nem helyettesíti, de sok plusz információt ad a betegségek valódi okairól és hátteréről. 

Az ESG vizsgálat információt ad a szövetek, a vérzsír, a cukor, a koleszterin, a hormonok, a stresszfaktorok és a szabadgyökök szintjéről, kimutatja az immunrendszer gyengeségét, a táplálékallergiát  ezekből pedig különböző betegségekre lehet következtetni.

Az ESG a tenyéren és a talpon keresztül hatmillió mérést végez egyidejűleg a szervezeten belül, nagy előnye, hogy a test egészét vizsgálja, de ennek ellenére önmagában semmit sem ér. 

Komoly szakmai múlttal rendelkező, tapasztalt orvosra van szükség az adatok értékeléséhez és az azt követő terápiához. 

- Megbízható eljárás állapotfelmérésre, általa személyre szabott életmód- és táplálkozási tanácsadás adható a páciensnek, de elsősorban a szűrésben van jelentősége, hiszen segítségével korán, sok esetben a tünetek megjelenése előtt lehet észlelni az elváltozásokat, az egyes szervek funkciózavarait - fogalmaz dr. Berki Emília veszprémi háziorvos, aki közel két éve használja a diagnosztikában az eljárást. 

A belgyógyász tapasztalatai szerint az emésztőrendszeri problémák, a mozgásszervi elváltozások, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatainak feltérképezésében nagyon hasznos és hatékony az eljárás, de a cukorbetegség korai felismerésére, a depresszióra való hajlam kimutatására is alkalmas.

Képet ad a szervezet sav-bázis egyensúlyáról, ami nagyon fontos, hiszen a jelenlegi orvostudomány szerint annak állapotából komolyabb betegségekre is lehet következtetni. 

- A daganatos sejtek például nagyon kedvelik a savas környezetet, így tehát egy normálistól drasztikusan eltérő savas szervezet esetében nem árt elvégeztetni néhány vizsgálatot - vélekedik dr. Szeles Réka szintén veszprémi háziorvos, aki szerint az új diagnosztikai rendszert más nyugat-európai államokhoz hasonlóan Magyarországon is minél előbb az alapellátás részévé kellene tenni. 

A vizsgálatnak semmilyen kockázata, mellékhatása nincs, így öt éves kortól gyermekeknél is elvégezhető. A szervezetbe ültetett bármilyen elektromos eszköz, mint például a pacemaker, előrehaladott terhesség, végtaghiány, illetve bőrhiány a tenyéren vagy a talpon kizáró ok. 

Ugyan a Magyar Háziorvosok Országos Szakkollégiuma már három évvel ezelőtt szorgalmazta az orvosi gyakorlatban való elterjesztését, a szakminisztérium engedélyezte az eszköz és módszer alkalmazását, az MTA egészségügyi tudományos bizottsága pedig orvosi diagnosztikai eljárássá hitelesítette, ennek ellenére a hazai társadalombiztosítás egyelőre nem támogatja a vizsgálatot.
 
 
Több tízezer fős egészséges kontrollcsoportot ESG-vizsgálat alá vetettek, és nem illetve kor szerint csoportokra bontottak. 

A klinikailag egészségesek diagnózisait felhasználva létrehoztak egy standard értéket. 

Emellett hétszázféle betegség jellemző adatait is betáplálták a rendszerbe, úgy, hogy minden betegségcsoportban két-háromezer pácienst vizsgáltak meg az ESG-vel. 

Így tehát van egy mért egészséges és egy mért beteg adatcsoport az ESG memóriabankjában, a diagnózis felállításakor ezeket az értékeket hasonlítja össze a program, jelzi az ezektől való százalékos eltéréseket és a betegség-rizikókat. 

Előnye, hogy a fent leírtakból adódóan rendkívül objektív mérés.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!