Késésben a digitális átállás

Kabhegy - Az előzetes várakozásokkal ellentétben sokkal lassabban nyer teret a digitális földfelszíni televíziózás hazánkban, mint azt korábban a szakemberek számították.

Tremmer Tamás

Digitális karácsonyt ígért az Antenna Hungária (AH) Zrt., ennek érdekében 2008. december 1-től elindította - igaz, csak kísérletképpen - új, legmodernebb technológiát alkalmazó, digitális MinDig TV szolgáltatását. A szabadon fogható (vagyis ingyenes) adásban széles választékkal, tökéletes kép- és hangminőséggel kecsegtettek, amiből a széles választék elmaradt, innentől kezdve a többi pedig már nem is érdekes... 

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a stratégiai fontosságú digitális átállás sikere érdekében, szinte a földfelszíni digitális műsorszórás beindulásával egy időben kezdte ellenőrizni a digitális átállás céljainak és a hatósági szerződésben foglaltak teljesülését. Ennek során azt állapították meg, hogy az AH, illetve az AH tulajdonában lévő Antenna Digitális Kft., a földfelszíni digitális műsorszóró-hálózatok üzemeltetője még nem teljesítette maradéktalanul az NHH-val 2008 szeptemberében aláírt hatósági szerződésben foglalt kötelezettségeket. 

A digitális földfelszíni műsorterjesztés alapvető célja, hogy a jelenleg tető-, vagy szobaantennát használók (a háztartások 20 százaléka) jobb minőségű és bővebb választékú szolgáltatást érhessenek el, illetve, hogy az új platform erősítse a versenyt a televíziós piacon. Az NHH megítélése szerint jelenleg még egyik cél megvalósulása sem egyértelmű. 

A hatósági szerződésben négy alapvető kötelezettség-csoport szerepel: A földfelszíni terjesztésű (DVB-T) és mobil-vételű (DVB-H) hálózat kiépítésére, és a szolgáltatások elérésére vonatkozó kötelezettségek. A meghatározott műsorok terjesztésére, továbbítására vonatkozó kötelezettségek. A digitális vevődekóder kedvezményes forgalomba hozatalára vonatkozó rendszer kialakítására, működtetésére vonatkozó kötelezettség. A lakossági tájékoztatás részét képező matrica rendszer működtetésére vonatkozó vállalás. 

A vizsgálat során az NHH megállapította, az AH a hatósági szerződésnek, illetve a pályázati ajánlatnak megfelelően megkezdte ugyan a műsorszórást, de mind a DVB-T (földfelszíni digitális televíziózás), mind a DVB-H (földfelszíni digitális mobiltelevíziózás) esetén a vállalt határidőhöz képest egy hónap késéssel valósult meg az üzembe helyezés, a kiépítettség pedig elmaradt a szerződésben vállalt szinttől. 

A kötelezően sugárzandó hat közszolgálati műsor közül jelenleg egy (Duna TV) továbbítására jött létre szerződés. Az elmaradás alapvető oka, hogy a szerződés megkötéséhez szükséges közbeszerzési eljárást a Magyar Rádió Zrt. nem írta ki, a Magyar Televízió Zrt. pedig még nem zárta le. Ezen felül több adás (HírTV, ATV, RTL-Klub, TV2, Katolikus Rádió) továbbítását is vállalták, de ez is csak hiányosan teljesült, egyelőre csak a kódolt HírTv, ATV fogható, kísérleti jelleggel a Katolikus Rádió adása is elérhető. Az AH a hatósági szerződésben tett vállalása alapján köteles a Viasat, HUMOR1 csatornák közül legalább egyet 2008-ban elérhetővé tenni, ami szintén nem teljesült. 

A digitális adások vételéhez úgynevezett digitális vevődekóder szükséges, melyeket a hazai forgalomban kellene árusítani. Találkoztak már ezzel a boltokban? Ennek terítésére szintén vállalkozott az AH, de a forgalmazási rendszer kialakítására vonatkozó kötelezettségeit mindezidáig nem teljesítették. Az AH közlése szerint május elsejétől elindul a kedvezményes forgalmazás. 

A hatósági szerződés alapján az AH köteles olyan vevőtájékoztató-rendszer (matricarendszer) kialakítására, bevezetésére és működtetésére, amely alkalmas arra, hogy a fogyasztók a vásárlás helyén azonnal és egyértelműen meggyőződhessenek arról, hogy a digitális vevődekóder az AH által nyújtott digitális földfelszíni rendszerű műsorterjesztési szolgáltatás vételére alkalmas. Az ellenőrzés során megállapították, hogy az AH e téren sem teljesítette maradéktalanul a hatósági szerződésben vállalt kötelezettségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!