Kirándulás Norvégiába - Együnk lazacot!

A változatosság gyönyörködtet az életben mindenképpen, de a konyhában talán sokszorosan is igaz a mondás. Akinek van kedve kalandozni, új ízeket kipróbálni, az legalább egy étel erejéig (vagyis ízéig) jöjjön el velünk Norvégiába!

Kiss Nikolett

Szorgos séf tanoncok sürgölődtek a Hemo étterem konyhájában. A veszprémi Séf szakközépiskola nemzetközi kapcsolatai, illetve a Tempus Közalapítvány közvetítésével a Norvég Alaphoz benyújtott pályázatnak köszönhetően ugyanis nemrégiben kilenc norvég diák és egy oktató tartózkodott öt hétig Magyarországon. 

Az Ízek kavalkádja a norvég és magyar gasztronómiában című projekt célja az volt, hogy a diákok feltérképezzék egymás gasztronómiáját, hogy felhívják a diákok figyelmét a hagyományos, egészséges táplálkozási szokásokra, az ugyan időigényes, ámde közösségformáló közös étkezések fontosságára. 

A vossi Rogne szakképző iskolából érkezett diákok részt vettek tanórákon, felmérést készítettek magyar társaik étkezési szokásairól, s természetesen éttermekben, szállodákban vettek részt szakmai gyakorlaton. 

Itt tartózkodásuk záró eseménye volt a norvég est, amikor is megpróbáltak ízelítőt adni az ország ízeiből. A halászatáról híres tengerparti ország gaaztronómiájának természetesen főszereplői a halak. 

A tipikus norvég étel a laks (grillezett lazac), a reker (garnélarák) és a torsk (tőkehal). 

A diákok ezúttal lazacot készítettek, mégpedig karfiolos brokkolipürével, hollandi mártással, kapros burgonyával és párolt sárgarépával. 
 
Hozzávalók 4 főre: 1, 2 kg lazacfilé, 40 dkg brokkoli, 20 dkg karfiol, 4 dl főzőtejszín, 40 dkg sárgarépa, 40 dkg burgonya, 5 dkg fokhagyma, 2 dl fehérbor, 4 tojás sárgája, 10 dkg vaj, 4 dkg só, valamint ízlés szerint bors, kapor, tárkony, balzsamecet. 
 
Elkészítés: a halfilét sóval, borssal, fokhagymával, tárkonnyal befűszerezzük és mintegy fél órát állni hagyjuk. Közben elkészítjük a karfiolos brokkolipürét. Ehhez a brokkolit és a karfiolt vajban megpároljuk, áttörjük, kevés sóval ízesítjük és 3 dl tejszínnel vízgőz felett kihabosítjuk. 
 
A burgonyát cikkekre vágjuk, sóval ízesítjük és a sütőben készre sütjük. Tálaláskor finomra vágott kaporral díszítjük.
 
A sárgarépát megtisztítjuk, karikára vágjuk és vajon megpároljuk. A beízesített halat vajon készre sütjük. 
 
Végül elkészítjük a hollandi mártást: vízgőz felett a tojások sárgáját 2 dl fehérborral habverő segítségével besűrítjük, majd 1 dl tejszínt, kevés sót és balzsamecetet adunk hozzá, elkeverjük és készre gőzöljük.
 
A tányéron elhelyezzük a burgonyát, a karfiolos brokkolipürét, a párolt sárgarépát, valamint a hollandi mártással félig bevont, sült lazacot. 
 
A végeredmény igazán ízletes, és ne feledjenek hozzá fogyasztani egy pohár finom bort sem!

A lazac a legízletesebb halak közé tartozik, húsa rózsaszínű és kiváló ízű. Ebből a húsfajtából gyakran készítünk előételt, remekül illik gyümölcsökhöz (például narancshoz, grapefruithoz, szőlőhöz, ananászhoz, sárgadinnyéhez, fügéhez, melyeket általában füstölt lazaccsíkokba tekerve tálalunk). 

A lazacot a többi húsfajtához hasonlóan kitűnően lehet tölteni, ajánljuk továbbá tejszínes-, fűszeres ragukhoz, legfőképpen hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel ízesítve. 

A halfogyasztás kedvező élettani hatásait már az ókori Távol- Keleten is felismerték, kutatások bizonyítják, hogy a halhús olyan telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek jó hatással vannak a magzat és a fiatal gyermekek fejlődésére, az aktív felnőttek és idősebbek fizikai képességeire is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!