Közép-Duna: csak lassan, biztosan - Még nem zajlott le a közbeszerzés

Polgárdi - Akárcsak azok a bizonyos malmok, az EU és a magyar hatóságok malmai is lassan őrölnek: a Közép-Duna hulladékkezelési társulás tavaly kapott pénzt a régi szemétlerakók rekultivációjára, de még a közbeszerzés sem zajlott le. Azért idén még elkezdik a munkát.

Németh F. Bernadett

Ismert, hogy a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 169 település összefogásával a hulladékkezelés komplex, harminc évre történő megoldásán dolgozik. Teszi jó néhány éve. 

A programban egyrészt rekultiválják a régi hulladéklerakókat, és új hulladékkezelési rendszert dolgozna ki, melynek sarkalatos pontja az eredetileg Várpalotára tervezet hulladékégető. Ezen objektum sorsáról ma sincs döntés, a legutolsó információk szerint a napjainkban hangzatos ügyekbe keveredett Vértes erőművel egyezkedett a társulás. 

Friss hír ezzel kapcsolatban, hogy az erőmű hulladékkal és szénnel történő, együttes égetéshez kért és kapott engedélyt a zöldhatóságtól, mely ellen civil zöldszervezetek tiltakoznak, mivel teljesen új eljárásról van szó, melynek hatásai nem ismertek. A zöldek szerint, ha a kísérleti égetés megindul az erőműben, élő emberi kísérletnek vetik alá a környéken lakókat.

Visszatérve a Közép-Dunához: a társulás tavaly aláírta alá a 7,7 milliárd forintos támogatási szerződést. 

Az összeget a KEOP-tól nyerték el a térségben található 83 hulladéklerakó rekultivációjához. Azóta a három közbeszerzési eljárásból kettőt sikerült lebonyolítani: a tájékoztatással a Medius Első Győri Közvélemény- és Piackutató Bt.-vel, a mérnök és műszaki ellenőri tevékenység ellátására az Út-Teszt Mérnöki és Szolgáltató Kft.-vel írtak alá szerződést. 

Bizonyára a harmadik téma volt a legbonyolultabb, mivel az maradt utoljára: az építési és kivitelezési munkák lebonyolítása, melynek felhívását a Közép-Duna tájékoztatása szerint ebben a hónapban írják ki. A kivitelezés pedig idén megkezdődik - ennél pontosabb időpontot nem közöl a társulás. 

A munka várhatóan három évig tart és megyénkből Berhidát és Várpalotát érinti.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!