Mindenki hajtogatja a magáét - Papírrepülők

Veszprém - Szabó Simon Papírrepülők című filmjét vetítették múlt héten a Hemóban. Az alkotás megtekintése után Horváthy György újságíró beszélgetett a rendezővel, valamint Czomba Albert operatőrrel és Nacsa Kornél színésszel.

Munkatársunktól

Szabó Simon a 40. Magyar Filmszemlén a legjobb elsőfilmesnek járó Simó Sándor Emlékdíjban részesült, és olyan neves rendezők gratuláltak neki, mint Mészáros Márta, Török Ferenc és Sándor Pál


Szabó Simon filmrendezővel (balról) Horváthy György újságíró beszélgetett a találkozón
(Fotó: Andrónyi András)


Az alkotás elkészítéséhez kiemelkedő egyéni anyagi támogatást nyújtó Csáky Attila a szemlén produceri díjat kapott.

Szabó Simon elárulta, hogy a film forgatókönyve összesen ötvenhat oldalból áll, pontosan annyiból, ahány jelenetet tartalmaz a videoklipszerű vágásokat alkalmazó alkotás. 

Ennek megfelelően nagy teret kaptak a rögtönzések, melyeket félprofi-félamatőr színészekre bízott az alkotó. A karakterek kiválasztásán nagyon sok múlt, mondta Nacsa Kornél, hiszen egy-egy szituáció az amatörizmusnak köszönhetően nagyon rosszul is elsülhetett volna. 

Szabó fontosnak tartotta, hogy a filmet mindenképpen amatőr, ismeretlen színészekkel, vagy éppen teljesen hétköznapi emberekkel vegye fel, hogy a szereplők többnyire önmagukat játsszák el, hiszen így nincs lehetősége a nézőnek az elvonatkoztatásra, a színész és a szerep elkülönítésére.

A rendező beszélt még a magyar filmgyártás finanszírozási problémáiról, és arról, hogy külföldi válogatásokra is meghívták díjnyertes alkotását, valamint mesélt legújabb filmtervéről, melyhez szintén saját életéből vette az élményanyagot: az új film egy pesti srác körmendi diákéveiről szól majd, és egyelőre a Savaria Expressz munkacímet viseli.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!