Növekednek a fogyasztói árak

Budapest - Márciusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,5 százalék volt. Tavaly márciushoz viszonyítva az árak 2,9 százalékkal növekedtek.

Varga Ibolya

Idén, az első három hónapban, átlagosan 3,0 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,7 százalékkal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (4,7 százalék) és a cukor (1,8 százalék) ára. 

Árcsökkenés következett be az étolaj, valamint a sajt (1,6-1,6 százalék) és a sertéshús (1,4 százalék) esetében. 

Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal drágultak. 

A legnagyobb mértékben (2,4 százalék) a ruházkodási cikkek árai emelkedtek, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. 

A szeszes italok, dohányáruk, valamint az egyéb cikkek szintén az átlagosnál nagyobb mértékben (0,6-0,6 százalék) drágultak. 

A szolgáltatások árai az átlaggal megegyező mértékben növekedtek. A háztartási energia árai nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva. 

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,0 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. 
 
Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,2 százalékkal emelkedtek. 

Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 43,0, a rizs, hántolmányok 23,1 és a sertéshús 15,0 százalékkal. Árcsökkenés következett be a sajt (10,8 százalék) és a liszt (5,8 százalék) esetében. 

A háztartási energia átlagot meghaladó, 11,3 százalékos áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 27,5 százalékkal nőtt, míg az elektromos energiáé 2,8 százalékkal. 

Az átlaghoz képest nagyobb mértékben (5,5 százalék) drágultak a szeszes italok, dohányáruk is. A szolgáltatások esetében bekövetkezett 3,0 százalékos áremelkedésen belül a szemétszállítás 10,6, a vízdíj 8,4, a csatornadíj 8,0 százalékkal drágult. 

Árcsökkenés következett be az egyéb cikkek körében (3,1 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 16 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt, míg a ruházkodási cikkek esetében 0,5 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető.

Az EU 27 tagországában februárban a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 1,7 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly februárban. 

A legkisebb áremelkedést Írországban és Portugáliában (0,1-0,1 százalék), a legnagyobbat Lettországban (9,4 százalék) és Litvániában (8,5 százalék) mérték. Magyarországon az uniós átlaghoz képest nagyobb mértékben, 2,9 százalékkal nőttek az árak februárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!