Óriási botrány! - Kötelező a műholdas követő berendezés az autókba!

Veszprém - Információink szerint a kormány közlekedési mintaterületnek jelölte ki a megyei jogú várost. Elsőként itt szeretnék tesztelni a személygépkocsikba kötelezően beépítendő fekete dobozokat. <em>Ha szabálytalanságot észlelnek, azonnal kiszabják a büntetést. Az erről szóló határozat nyomban megjelenik a navigációs eszköz kijelzőjén, s ezzel egy időben a kocsi tulajdonosának számláján zárolják a tételt.</em>

Győrffy Árpád

Több helyen is próbálkoztunk, hogy az információt hivatalosan is megerősíttessük, de mindenütt elzárkóztak a nyilatkozattól. Mivel olvasóink jelentős részét érintheti az ügy, mégis közreadjuk az információkat. Ugyanakkor arra kérünk mindenkit, hogy kellő óvatossággal kezelje azokat. 

Inkognitóját megőrizni akaró informátorunk szerint a város eddigi eminens viselkedését díjazták lehetőséggel. 



Az objektív felelősség bevezetése utáni első négy hónapban a tilos jelzésen való áthaladás miatt országosan kirótt  közigazgatási bírságok háromnegyedét a Jutasi-Budapest út kereszteződésében lévő kamera felvételei alapján ítélték meg. 

A rendőrség közel ilyen hatékonysággal működtette a Pajta utcai kötöttpályás sebességellenőrző szolgálatot is. Kondorosi Ferenc, az Új Rend kormánybiztosa lapunknak elmondta, hogy bővíteni szeretnék a közigazgatási bírsággal szankcionálható szabálysértési kört.
 
Ennek lehet egyik fontos állomása a feketedobozok beszereltetése a személykocsikba. Induláshoz egy olyan helyet kerestek, ahol a lakosság  különösebb ellenállás nélkül elfogadja az új helyzetet. Így választották Veszprémet.


(Infografika: Glogovcsán Nikola)

Az új rendszer a szállítmányozási cégeknél, közüzemi szolgáltatóknál már évek óta alkalmazott flottakövetési technológia precízebb változata. 

Erre egy korszerűbb, olcsóbb processzor, a navigációs rendszerek elterjedése és a mentők, rendőrök, tűzoltók és más készenléti szolgálatok kommunikációját lehetővé tevő TETRA rendszer kiépítése adott lehetőséget. 

Az új berendezést június elsejétől kell kötelezően beszerelni a műszaki vizsgára menő autókba. A lelke egy rádiós monitoregység, ami a gépkocsi funkcióinak követése mellett továbbítja az adatokat a megfigyelőközpontba. 

Kiegészítő elemként egy hagyományos navigációs berendezés kapcsolódik hozzá, ami az eredeti funkciója mellett a rendőrségi utasításokat, figyelmeztető jelzéseket megjelenítheti. 

A veszprémieknek a feketedoboz ingyenes lesz, a navigációs berendezés megvásárlásához uniós forrást lehet igényelni. A regionális fejlesztési tanács elnökének, Pál Bélának a tavalyi nyilatkozata szerinti a közösségi közlekedési célokat 70 százalékkal támogatják a regionális operatív program keretében.

A Székesfehérvárra telepített megfigyelőközpontban a rendszerbe kapcsolt veszprémi gépkocsikat egy internetes térképen követik. A rendőrök a speciális szoftvernek köszönhetően választhatnak, hogy egy térségben közlekedő összes kocsi megjelenjen-e, vagy csak egy vagy több kiválasztott jármű legyen látható. 

Ennek köszönhetően fokozottan figyelhetik a sűrűn szabálytalankodók. Persze a gép addig is figyeli a többieket is.
 
A fekete doboz a motor indításától leállításáig folyamatos információt ad a sebességéről, helyzetről, a lámpák, irányjelzők működéséről, a biztonsági öv, gyerekülés használatáról. 

Ha sebességtúllépést, tilosban való megállást vagy éppen meg nem állást illetve más szabálytalanságot észlelnek, azonnal kiszabják a büntetést. Az erről szóló határozat nyomban megjelenik a navigációs eszköz kijelzőjén, s ezzel egy időben a kocsi tulajdonosának számláján zárolják a tételt.

A veszprémiek világelsők lesznek az ügyben, mert a hasonló terveket dédelgető Brazíliában is csak két hónappal később indul a teljes körű műholdas nyomkövetés. 

Igaz, ott a rendkívül nagyszámú kocsilopás miatt döntött úgy a kormány, hogy a jövőben új, vagy külföldről behozott autót csak ilyen berendezéssel lehet forgalomba engedni.
  
Nemrég kaptuk a hírt, hogy Debreczenyi János, a megyei jogú város polgármester és dr. Giczi Róbert, a veszprémi rendőrkapitányság vezetője ma délelőtt közös sajtótájékozatót tart a Városházán. 

A meghívó szerint a fórumon szól lesz a Veszprémet és kistérségét lefedő közös riasztórendszer kiépítéséről. 

Ugyancsak friss információ, hogy az egyik ismert veszprémi autósiskola műholdas nyomkövető berendezéssel szereli fel a közeljövőben az oktatáshoz használt járműveit, hogy a tanulók munkáját részletesen követni és elemezni tudják. 

*

Ne dőljön be!
 
Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy összeállításunk a műholdas követőrendszerek kötelező beépítéséről a veszprémi autókba csak tréfa. A fele se igaz. Április elseje, az átverések és ugratások, a bolondozás napja alkalmából íródott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!