Pápai Hús - Menő a parasztsonka

Pápa - Az idei évben megfordulni látszik a folyamat, az emberek már jó minőségű, hagyományos sonkaféléket teszik a húsvéti asztalra.

Tremmer Tamás

Idén talán már nem kell mondani, húsvétkor magyar sonka kerüljön az ünnepi asztalra, abból is a hagyományos módon készült, ne pedig a gyorspácolt. 

Évek óta erre törekszenek a hazai gyártók, most mintha a piac is ebbe az irányba mozdulna. Legalábbis ezt tapasztalja Politzer József, a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezetője.

Az előző év első negyedévéhez képest az idén március végéig egyetlen terméknek - a hátsó csülöknek - a kivételével valamennyi húsvéti húsáruból többet gyártottak és értékesítettek, mondta el lapunknak. 

Tavaly 284 tonna húsvéti áru került ki a pápai gyárból, míg idén eddig már majd 400 tonna volt a kiszállítás. Meglepő, és számukra mindenképpen örvendetes, hogy a látványos felfutást elsősorban az úgynevezett prémium termékek körében érték el. 

Az olcsó, gyorspácolt sonkák és lapockák mennyisége igen csekély maradt, ezekre csak az utolsó pillanatokban kaptak megrendeléseket, a mennyiség éppen meghaladta a 30 tonnát.

E hét közepéig 74,4 tonna hagyományos parasztsonkát vittek a boltokba, szemben a tavalyi 52,5 tonnával. Lapockából négy-, hagyományos kötözött sonkából 15-, kötözött lapockából 37-, sózott tarjából pedig 23 tonna a növekmény. 

Mivel a hagyományos sózással készült termékek legalább hat hétig pácolódnak, így a húsvéti felkészülést már január közepén megkezdték, az első szállítmányokat pedig március közepén indították útnak. 

A fokozott igények miatt márciusban néha már túlórát is el kellett rendelniük. Annak is örülnek, hogy az összes húsvéti árujuk a magyar piacon talál vevőre.

(Illusztráció: archív)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!