Több tízmilliót sikkasztott a fiókvezető

Veszprém - Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság az egyik kereskedelmi bank egykori veszprémi fiókvezetőjét, aki több tízmillió forintos kárt okozott saját pénzintézetének.

Mátételki András

A Balatonalmádiban élő S. József fiókvezetővel még 1997-ben felvette a kapcsolatot a pénzmosás gyanújába került V. Andrásné (az eljárás során az asszony nem került elő), aki közreműködött abban, hogy ismerőse hozzájusson ahhoz a 30 millió dolláros követeléséhez, amelyet a Nigériai Nemzeti Banktól kívántak behajtani.

Ezzel párhuzamosan a bűnügy másodrendű vádlottja, a kecskeméti V. Béla és társa 14 milliós hitelt kapott az érintett banktól. S. József felajánlotta, fektessék be a pénzt egy afrikai üzletbe, amely olyan kamatot hoz egy hónap alatt, hogy a felvett hitelt és kamatait könnyen vissza tudják fizetni. 

Végül a fiókvezető átvett tőlük 11 milliót, ám az üzlet nem jött be, az egyik kft. az összeget nem tudta visszafizetni. Ekkor újabb 14 millióhoz jutott a társaság úgy, hogy fedezetként ismét közraktári jegyeket mutattak be.

A vádlottak több alföldi szövetkezettel eljátszották, hogy papíron több 10 millió forintért vásároltak étkezési búzát. Ez a gyakorlatban úgy történt, hogy némi előleg után az ő nevükre kerültek a közraktári jegyek, amelyeket elfogadtak a banki kölcsönök fedezetéül. (Az eljárás alatt a nyomozó hatóság lefoglalta ezeket a jegyeket, így a szövetkezeteket nem érte kár.) 

A vádlottak a felvett hitelekkel mindig az előzőeket törlesztették.

Az ítélet indoklásában szerepelt, hogy az 56 éves S. József a banki hitelezés alapvető szabályait többszörösen és súlyosan megszegte, ezzel a banknak több tízmilliós kárt okozott.

A megyei bíróság jogerősen egyebek között hűtlen kezelés, sikkasztás és a csalások miatt S. Józsefet öt évre felfüggesztett, egy év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte. A másodrendű vádlott, V. Béla időközben meghalt, míg a veszprémi, 36 éves B. Gábort (a bank alkalmazottja volt) egy év két hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották. 

Három korábbi vádlottat az ügyben felmentettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!