A leendő rendőrök iskolája

Balatonfüred - A megyében egyedüliként rendészeti fakultációs képzés indul a Széchényi Ferenc Kertészeti Szakképző Iskolában. A későbbi rendőri pálya megalapozását szolgáló négyéves oktatás célja, hogy enyhítse a jelentős megyei rendőrhiányt.

Martinovics Tibor

- Az iskolánkat már 1935-ben is az jelentkező társadalmi igény hívta életre. Ez most sincs másként, egy markánsan érzékelhető igénynek igyekszünk megfelelni ezzel a képzéssel. Már most, toborzás nélkül is sok a jelentkező, elindulhat az első osztály, ami reményt ad az oktatás további fejlesztésére – jelentette be Szalay Tibor, a kertészeti szakképző iskola igazgatója szerdán, az intézményben rendezett négyoldalú a megyei önkormányzat, a megyei rendőrkapitányság, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, illetve az iskola közötti együttműködési megállapodás aláírásakor. 

Az iskolaigazgató hozzátette: van szabad kapacitásuk, ráadásul a képzéshez szükséges feltételek is adottak az iskolában, hiszen 180 férőhelyes kollégium és modern tornacsarnok várja az új diákokat.

- Jelentős előrelépés ez a szerződés, hiszen tizenkét éve igyekszünk megoldani a megyében az utánpótlást biztosító képzést. Jelenleg is 130-as létszámhiánnyal küzdünk, ez egy teljes kapitányság állományának felel meg. 

Szeretnénk helyi kötődésű rendőröket csábítani a szervezethez, ebben segíthet majd ez az oktatás – vélekedett dr. Bolcsik Zoltán megyei rendőrfőkapitány. 

Lasztovicza Jenő
az iskolát fenntartó megyei önkormányzat elnöke hangsúlyozta örvendetes, hogy a füredi középiskola az oktatás beindításával növeli a diáklétszámát és ezzel biztonságosabbá teszi a működését, hiszen az elkövetkező években csökken majd a középiskolások száma, ami az intézményeknek gondot okozhat. 

– A képzés révén alapvető jogi ismereteket szereznek a diákok, ami akkor is előnyükre válik, ha később esetleg nem a rendőri pályát választják – fogalmazott a közgyűlés elnöke, aki reméli, más iskolák is követik majd a füredi intézmény példáját.

A szeptemberben induló, fakultatív érettségi tantárgyként választható belügyi rendészeti ismeret nevű szakra harminchatan jelentkeztek, közel felük lány. A négy tantárgyat felölelő képzésben részt vesznek a megyei rendőrkapitányság szakemberei is. Az országban eddig háromezer diák részvételével ötvenhat ilyen jellegű képzés folyt. 

Az eddigi tapasztalatok szerint a szakon végzettek több, mint harmada érettségi után a rendőri pályán képzi tovább magát – tudtuk meg Csima Károlytól, az igazságügyi minisztérium oktatási főigazgatóságának helyettes vezetőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!