A törvényesség érdekében engednek a Fidesznek

Balatonalmádi - A kormány várhatóan enged a Fidesznek, és bármennyire nem értenek egyet vele, és létrehozzák a 19 megyei és a fővárosi közigazgatási hivatalt - jelentette ki Jauernik István államtitkár egy szerdai fórumon.

Győrffy Árpád

Az önkormányzati tárca államtitkára a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) közgyűlésén tartott előadást a kormányzati tervekről. Többek között foglalkozott a december 31-én, alkotmánybírósági döntés alapján megszűnt közigazgatási hivatalokkal. 


Jauernik István államtitkár (jobbról) és Wekler Ferenc elnök a KÖSZ almádi közgyűlésén
(Fotó: Győrffy Árpád)

Mint elmondta, döntés még nincs, de nem látnak más lehetőséget az önkormányzatok törvényességi ellenőrzésének visszaállítására, mint a Fidesz által preferált megyei modell visszaállítását az utóbbi években működött regionális szervezet helyett.

Az előadást követő vitában a KÖSZ főtitkára, dr. Csefkó Ferenc vitába szállt az államtitkárral. Szerinte megyei hivatali szervezet kialakítása nem okoz különösebb pénzügyi terhet, mert az emberek ma is ott vannak az államigazgatási hivatal megyei kirendeltségeinél. Legfeljebb a jövőben többet kell dolgozniuk és a táblát ki kell cserélni.

Az önkormányzatok gazdasági lehetőségeiről szólva Jauernik István nem vitatta, hogy a különböző megszorító intézkedések hátrányosan érinthetik az önkormányzatokat is. 

Ugyanakkor kijelentette, hogy a kormány biztosítani akarja a költségvetésben nekik tervezett pénzeket az idei évben, nem készülnek új költségvetésre, vagy ilyen célú módosításra, biztosítják a pályázatokhoz tervezett összegeket is. 

Ám arra felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzatok helyi bevételeit nem garantálhatják. Mindenkit arra szólított, hogy a kiadásaikat szigorúan igazítsák a lehetőségekhez.

Dr. Wekler Ferenc, a KÖSZ elnöke a tájékoztatóra reagálva többek között elmondta, hogy már annak is örülni lehet, hogy a kormány az idén legalább nem akar az önkormányzatok zsebében kotorászni. 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!