Az ideális babaszoba - Fotókkal!

Balatonalmádi - A babaszoba legyen a nyugalom szigete, ajánlja a védőnő. Akárhova érkezik a bébi, biztonságos, kényelmes és ízléses kuckója legyen: ezt az első élményt viszi tovább.

Németh F. Bernadett

Eigerné Pálffy Zsuzsanna balatonalmádi védőnő mindezt nem csak szakmai, hanem saját ismeretei alapján is javasolja, hiszen kétgyermekes édesanya. Sok anya nyugodtabb, ha a bébi vele egy szobában alszik, így a kicsi életterét itt alakítják ki, s csak később rendeznek be gyerekszobát. 

Mások, főként a fiatal házasok garzonlakásban élnek, ezért nem különítik el rögtön a kis jövevényt. Ilyenkor arra kell ügyelni, hogy a picinek legyen saját, elkülönített helye, ahová akkor is visszavonulhat, ha a családhoz vendég érkezik, vagy a szülők zajos tevékenységet végeznek. 

A szeparáláshoz jó egy könyvespolc, melynek egyik oldalán a könyvek, másikon a babaholmik kapnak helyet, vagy egy szép paraván, egyik oldalán a lakásba illő, a másikon mesefigurás mintával. 

Fontosak a fényviszonyok, figyelmezetet a védőnő: a helységet lehessen világosítani és sötétíteni, a baba igényei szerint. 

A kicsi első életszakaszában a legtöbb időt a kiságyban tölti. A gyerekágy ne kerüljön fűtőtest, vagy ablak alá. Ha már morocog a baba, szereljünk fel ágyvédőt, ami megvédi a gyermeket attól, hogy beverje a fejét a rácsokba. Ezt varrhatjuk magunk is. 

Tehetünk rá zsebeket, amikbe hasznos holmikat tartunk: ha mobil pelenkázónk van, a afürdető, tisztálkodószereket, vagy pakolhatunk bele játékot, rágókát. Ha régebbi ágyat újítunk fel, használjunk bababarát festéket, lakkot. Fejleszti a gyermeket, ha élénk színeket használunk. 

Ma egyre divatosabb, hogy a babaszoba falait mesealakokkal díszítik, ami Zsuzsi védőnő szerint igen jó ötlet: a babák szeretik nézegetni, fejleszti képességeiket. 

Amitől viszont tartózkodjunk, az a sok plüss állatka! Haszontalanok, mert a kicsi nem játszik velük, és veszélyesek, mert megfogják a port, szennyeződéseket, allergiát okozva a csemetének. Ne zsúfoljuk őket a gyerekágyba!

Ehhez Medve Zoltán bioenergetikus még hozzáteszi: elektromos műszerekkel se rakjuk tele a szobát. Az elektroszmog jól mérhető, káros élettani hatásai miatt visszaveti a gyermeket fejlődésbe, számos, súlyos betegséget okozhat. 

Ilyen tárgy a tévé mellett a sólámpa, a különböző világítótestek, és a légzésfigyelő is: ez utóbbinak rendkívül magas a kibocsátása. 

A légzésfigyelő alkalmazásáról megoszlanak a vélemények, de az biztos: a mama kicsinye legcsendesebb szusszanását is meghallja még a legtávolabbbi helyiségből is.

(Fotók: Gáspár Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!