Érvényesüljön a napi kontroll - A pénzügyi bizottság legyen ellenzéki kézben

Veszprém - Minden polgári társadalom hatalommegosztásra és ellensúlyokra épül. Ennek egyik hangsúlyos eleme, hogy a pénzügyek kontrollját a mindenkori ellenzékre bízzák.

Munkatársunktól

A megyeszékhely önkormányzata pénzügyi bizottságának vezetője véli ezt így. Mazák Györgyöt arra kértük, fejtse ki álláspontját arról, működőképes-e a gyakorlatban az a rendszer, hogy a városvezetés ellenzékéhez tartozó politikus vezeti a pénzügyi bizottságot.

Felidézte, a rendszerváltozás óta ezt a szisztémát követik Veszprémben, külön érdekesség a történetben, hogy az első szabadon választott önkormányzatban is ő töltötte be ezt a tisztet. Egyébként Mazák György az egyetlen képviselő a veszprémi közgyűlésben, aki 2000 óta folyamatosan tagja az önkormányzatnak. Sőt, két cikluson keresztül volt alpolgármester, többször volt ellenzékben, volt ellenőri funkciót betöltő bizottságban és volt ellenőrzött is. Vagy ahogy ő fogalmaz:  Voltam már vadász is meg nyúl is.

Az első ciklusban a város érdekében szükséges változtatások miatt tulajdonképpen nagykoalíció alakult, igaz, ebből formálisan kimaradt a testületbe bekerült két szocialista. Ennek ellenére mindketten bizottsági elnöki tisztséget kaptak, Mazák György mellett dr. Raffay István is, ő az egészségügyi és a szociális bizottságot vezette.

A pénzügyek ellenőrzésének ellenzéki kézben tartása a hatalom kontrollját jelenti, garanciát arra, hogy a hatalmon lévők nem élnek vissza helyzetükkel. Mazák György határozottan állítja, hogy Veszprémben szakszerű pénzügyi gazdálkodás folyik, hogy a  közbeszerzésben nincs korrupció. Az utóbbiban olyan nagyságú a hatalommegosztás, hogy erre nincs is lehetőség.

Érdekesnek tartja, hogy a bizottságokban a témák tárgyalásakor a szakszerűség dominál a pártérdekekkel szemben, viszont a közgyűlési döntésekben ezt már nem sikerül elérni. Esetenként előfordul, hogy a pénzügyi bizottság egyhangú döntését megváltoztatja a testület, de arra is volt már példa, hogy a közgyűlési tárgyaláskor ugyanaz a képviselő a bizottsági állásfoglalásával ellentétesen szavazott.

Sajátos helyzetet teremt a költségvetés tárgyalása és megszavazása. A pénzügyi bizottság az idén elfogadásra javasolta, ugyanakkor nem szokás, hogy egy ellenzéki képviselő igent mondjon rá. A költségvetés elfogadása többségi hatáskör és felelősség. Mazák György a helyzet kettősségét feloldva tartózkodott.

 Fotó: Kőrösparti Beatrix

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!