Fejleszthetik telephelyeiket - 107 milliót nyert a Nitrokémia

Balatonfűzfő - Megyénk két társasága is sikeresen pályázott a Közép-dunántúli Operatív Program keretében, együttesen 334 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak.

Tremmer Tamás

A Közép-dunántúli Operatív Programon belül az iparfejlesztésre fordítható összeg zömét főként ipari parkok fejlesztésére fordítják. A magyarázata egyszerű: a válság előtt a régióban az egy főre jutó ipari termelés mértéke 2,5-szerese volt az országos átlagnak. Az ipari termelés kétharmada a régió ipari parkjaiban képződött. 

Mindezt Pál Béla a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján, amikor egy újabb KDOP pályázat eredményéről számolt be.
 
A Regionálisan kiegyensúlyozott, vonzó telephelyi, iparterületi infrastruktúra kialakítása címen meghirdetett pályázaton a Nitrokémia Zrt. 107 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, amely a teljes projekt 40 százaléka. Az elnöki indoklás szerint példaértékű az a tevékenység, ahogy a társaság Balatonfűzfőn a környezeti károkat felszámolta. 
 
Dr. Bakony Árpád vezérigazgató elmondta, a pénzt a Nitrokémia ipari területein alapinfrastruktúra-fejlesztésre fordítják. A társaságnál egy biofinomító komplexum megvalósításán dolgoznak, valamint egy környezetvédelmi ipari park alapjait rakják le.
 
Pál Béla arról is tájékoztatott, hogy a balatonfüredi kistérségben egy innovációs központ létrehozását tervezik. Elképzeléseivel a projektgazda, Probio Zrt. is sikerrel pályázott. A beruházás megvalósításához 227 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek.
  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!