Gordon Brown sminktippjei és bocsánatkérése

London - A brit kormányfő szeleburdi munkatársa egy taxiban felejtette a Gordon Brown kicsinosítására szolgáló sminktippeket, amelyek szerint a politikus számára púder, alapozó és hab használatát javasolják arra az esetre, ha egy-egy tévéfellépés alkalmával saját magának kellene gondoskodnia a sminkről - számolt be a hétfőn a The Sun.

Szausev Xénia

A sminktippek mellett a honatyák vitatott költségelszámolásáról szóló bizalmas feljegyzések, és a kormányfő Yorkshire grófságba való látogatásának időbeosztása is szerepelt a járműben felejtett papírok között, amelyeket a taxisofőr adott át az újságnak.

Az egyik kormányszóvivő megköszönte az újságnak a papírok visszaszolgáltatását, magyarázatként pedig annyit mondott: "mint mindenkinek, aki a tévében szerepel, a miniszterelnöknek is sminket kell viselnie".

Brown elnézést kért a költségtérítési botrány miatt

Gordon Brown nemcsak a kormányzó Munkáspárt, hanem az összes politikai párt nevében megkövette a közvéleményt, miután a legnagyobb brit konzervatív napilap, a The Daily Telegraph leleplező riportsorozatot közölt arról, hogy mi mindent számoltak el hivatalos költségként az alsóházi képviselők.

Brown kijelentette: a politikában a legmagasabb magatartási normákat kell érvényesíteni, és ha "történtek hibák" a képviselői költségelszámolási rendszer alkalmazásában, azokat "azonnal" helyre kell hozni. - Aki politikai pályára lép, annak a közérdeket kell szolgálnia, nem saját érdekeit - fogalmazott a miniszterelnök.

A tekintélyes jobboldali újság a múlt hét vége óta közli címlapján az általa feltárt - a főszerkesztő szerint esetenként csalással felérő - visszatérítési igényeket, jóllehet több érintett már tiltakozott, cáfolt, sőt jogi lépésekkel fenyegetőzött.

Ez utóbbiak között van Phil Woolas bevándorlásügyi államtitkár, aki a Telegraph állítása szerint - férfi létére - női ruhákat, illetve pelenkákat is elszámolt költségként.

Woolas "gusztustalannak" nevezte a brit lap eljárását, közölve: az említett tételek csak rajta voltak az általa benyújtott hosszabb költségelszámolási listán, de ezekért nem vett fel pénzt. Barbara Follett kulturális államtitkárról - Ken Follett világhírű regényíró feleségéről - a lap azt írta, hogy négy év alatt több mint 25 ezer font védelmi költséget számolt el, miután egy ízben kirabolták.

Szerepelt a lap listáján olyan képviselő, aki fürdőszobai bojlerjének javíttatására igényelt vissza több ezer fontot, azzal az indokkal, hogy a készülék "túl forróra" melegítette fel fürdővizét.

A The Daily Telegraph mindazonáltal a konzervatív ellenzék képviselőinek elszámolási igényeit is feltárta, és ezek közlését hétfői számában kezdte el.

Oliver Letwin, a Konzervatív Párt fő politikai stratégája például a lap által megszerzett számlák szerint teniszpályájának szivárgó öntözőcsövét javíttatta meg az adófizetők pénzén, több mint kétezer font költséggel.

Alan Duncan - a toryk költségtérítési politikájának felügyelője - két év alatt hétezer fontnál többet próbált kertjének gondozási költségeként visszaigényelni, David Willetts, a konzervatív árnyékkormány felsőoktatási miniszterjelöltje pedig egy 115 fontos számlát nyújtott be azért, mert szerelőkkel cseréltetett ki huszonöt villanykörtét londoni lakásában.

Willetts összesen csaknem 2200 font költségvisszatérítést igényelt az otthonában elvégzett javításokért, amelyek között olyan tételek is szerepeltek, mint "zuhanyrózsa-tisztítás".

A képviselői költségekkel kapcsolatos botrányok mindazonáltal nem a Telegraph riportsorozatával kezdődtek. Jacqui Smith belügyminiszterről a Sunday Express például már március végén megírta, hogy egyik tavalyi kábeltévé-előfizetési elszámolásában szerepelt öt fizetős pornófilm költsége; igaz, kiderült, hogy ezeket nem ő, hanem - távollétében - a férje tekintette meg.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!