Óvatosabb sofőrök - Csak kétnaponta rögzít szabálytalanságot a kamera

Veszprém - Január óta nem változott azon üzembentartók száma, akik sikeresen fellebbeztek a Budapest-Jutasi út kereszteződésében rögzített felvéltelek miatt, a szerkezet újrapozicionálása óta a büntetések 99 százalékát helybenhagyták.

Halmos György

Ezt Csibrik Csaba, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság illetékes alosztályának vezetője közölte a Napló érdeklődésére. 

Mint arról a megyei napilap többször is beszámolt, a kamera tavaly júniusi üzembe helyezése óta az augusztusi átállításig naponta 15-20 autóst fényképezett le, akik a tiloson hajtottak keresztül. 

Ez azt jelenti, hogy a működéstől számított három-négy hónapon belül csaknem 1500 esetben küldtek Székesfehérvárról a jármű üzembentartójának csekket 100 ezer forintos bírságról. 

A szerkezetet azonban augusztus 8-án újra beállították, a kereszteződésben lévő stopvonalat máshová festették, ugyanis többen arra hivatkoztak: nem állapítható meg egyértelműen, hogy milyen körülmények között mentek át a kereszteződésen. Ezen fellebbezések közül 250-et másodfokon elfogadott az ORFK, vagyis nekik elengedték a büntetést.
 
A veszprémi sofőrök egyébként sokkal óvatosabbak, ugyanis a korábbi napi egy-két tucatnyi piroson áthajtó helyett a kamera most átlagban kétnaponta egy sofőr szabálytalanságát rögzíti. 

A gépkocsivezetőket szeptember óta a jelzőlámpához telepített visszaszámláló is segíti, amit egyébként többen már a kamerarendszer kiépítesekor szorgalmaztak. 

A Naplónak sikerült beszélnie azon személyek egyikével, aki a másodfokú, a bírság jogosságát helybenhagyó döntés ellen bírósághoz fordult. A fiatalember érdeklődésünkre elmondta, hogy három 100 ezer forintos büntetést kapott, ezekből kettőnél elfogadták a fellebbezését. 

A júliusi felvételekkel kapcsolatban arra hivatkozott egyrészt, hogy nem tudott volna biztonságosan megállni a kereszteződésben, másrészt arra: zöldön haladt át, de nem jutott ki a kereszteződésből. Harmadik esetben a bíróság dönt.
 
Az autósok jelenleg még csak Veszprémben találkozhatnak az új típusú rendszerrel, de az év elején kaposvári rendőrök tanulmányozták a működését, ott három kamera telepítését tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!