Pásztortarhonya és dödölle

A régi magyar, burgonyás ételeket szereti készíteni Szimeiszter Imréné. Panni néni, ahogy környezetében ismerik, negyven éve vezet háztartást, megszámlálhatatlanul sok főző- és sütőverseny résztvevője, helyezettje.

Tisler Anna

Szimeiszter Imréné, Panni néni tavaly a noszlopi Diófás főzőversenyen megnyerte a fődíjat, egy malacot. Az állat a Szerencse nevet kapta, majd hónapokig hízlalták. Nemrég levágták, a húst pedig újabb főzőversenyek alapanyagaként hasznosítják.

Panni néni az ajkabódéi nosztalgia nyugdíjasklub vezetőjeként a közéletben is részt vesz. A rendezvények többségén, amelyeken vendéglátás is van, szakácsként működik közre. 

Legutóbb, május közepén az Ajka és Vidéke Civil szervezetek Szövetsége jubileumi közgyűlésén készített klubtársaival együtt pásztortarhonyát. 

A munkában részt vett Dezső Sándorné, Kaufmann Andrásné, Szántó Józsefné, Sipos Andrásné és Valler Jánosné.
 
A sütni és főzni szerető hölgyek körében felmerült az igény, hogy szervezett keretek között gyakran találkozzanak, recepteket és tapasztalatot cseréljenek. Az Ínyencklubot jelenleg szervezik. 

Terveik között szerepel a hagyományos magyar ételek felkutatása és a receptjeik összegyűjtése is. Az egyik ilyen egykori paraszti étel a pásztortarhonya. 

Az elkészítése ugyan időigényes, az íze viszont kiváló.
 
A tarhonya elkészítéséhez kell hat darab tojás, egy kevés só, amelyet összegyúrunk annyi liszttel, amennyit a tojást felvesz  tudtuk meg a receptet.  

A keményre gyúrt tésztát lereszeljük, majd szétszórjuk a tepsiben azért, hogy ne ragadjon össze, utána a sütőben megszárítjuk.
 
Elkészítéskor fél kiló tarhonyához egy liter forró vizet öntünk, gyakori keverés mellett főzzük mindaddig, amíg csaknem teljesen elfőtte a vizet. Ekkor lefedjük és állni hagyjuk addig, amíg megdagad. 

Az ételhez négy személyre kell egy kilogramm kockára vágott nyers burgonya, 25 dekagramm feldarabolt szalonna, fél kilogramm kolbász ízlés szerint lecsókolbász vagy fűszeres házi kolbász karikára vágva. 

Megpirítjuk a vöröshagymát, a fazékba tesszük az apróra darabolt zöldpaprikát, a kolbászt és a burgonyát, adunk hozzá sót, piros paprikát, vizet. Amikor mindezek megfőttek, hozzákeverjük a tarhonyát.

Panni néni másik kedvenc étele a dödölle. Mint elmondta, az elkészítése nagyon egyszerű. Sós vízben, héjában főzzük a burgonyát, majd áttörjük, adunk hozzá egy tojást, valamint annyi lisztet, amennyit felvesz. 

Tepsibe tesszük, vöröshagymát reszelünk rá, majd mindkét felét megpirítjuk. Ízlés szerint tálalhatjuk reszelt sajttal, tejföllel, vagy megsózva is.
 
Finomság lisztből, burgonyából

A lisztes stercet talán már a középkorú háziasszonyok sem ismerik, pedig az elkészítése egyszerű és olcsó. Lisztet egy kevés sóval összekeverünk majd sűrű kevergetés mellett megpirítunk, apróra vágott burgonyát főzünk. 

Amikor már csaknem elfőtte a levét, összekeverjük a pirított liszttel, majd leöntjük forró olajjal. Lekvárral vagy sajttal tálaljuk.
 
  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!