Az együttes alkotás öröme

Pápa - A Somogyi galériában rendezett zárókiállítással ért véget az egy héten át tartó Rajztanárok Nyári Szabadegyeteme. A tárlat, a képzés számadása - a hagyományok szerint - mindössze néhány óráig volt látható.

Nagy Imre

Hetedik alkalommal gyűltek össze a képzőművészet iránt érdeklődő lelkes amatőrök a galériában hétfőn, hogy hat napon át hódolhassanak szenvedélyüknek, a festésnek, rajzolásnak. 

A szabadegyetem kezdetben a megyében dolgozó rajztanárok számára szerveződött, ám a későbbi években kibővült, így bárki jelentkezhetett, aki némi tehetséget érzett magában. 

A munkát a hagyományoknak megfelelően délelőttönként aktrajzolással, délután kültéri szabad alkotással szervezték. 


(Fotók: Nagy Imre)

A jelentkezők szakavatott kezek és szemek segítségével dolgoztak, Felhősi István, Horváth Lajos, Katona György, Ughy István és Borbély Lajos korrektorként segítette a művészi tevékenységet. 

Szombaton - szintén hagyományosan  Bakonyjákóra látogatott a csapat, ahol a Forrás vendégház festői természeti környezetét örökíthették meg. 

A vasárnapi kiállítás megnyitóján, egyben a szabadegyetem zárásán Veszpréminé Turtsányi Valéria, a szervező Jókai Mór Művelődési központ igazgatója köszöntötte a művészeket. 

Beszédében kiemelte pápai képzőművészet irigylésre méltó helyzetét, és Borbély Lajosnak, mint a szabadegyetem kezdeményezőjének munkáját.  

- Fontosnak tartjuk, hogy sok tehetséges alkotó kapjon lehetőséget, hogy szakemberek segítségével tanuljon, fejlődjön, jó légkörben és hangulatban alkothasson - fogalmazott a JMK igazgatója, majd (mivel a szabadegyetem akkreditált tanfolyamként működik) a tíz résztvevő számára átnyújtotta tanúsítványokat. 

Borbély Lajos művész tanár lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a napi munka mellett filmvetítésekre is sor került, illetve az egyik délután portrét is rajzolhattak a résztvevők.  

A zárókiállítás azt demonstrálja, hogy az aktrajzolás mellett másra is szakítottunk időt. Sajnálatos, hogy bár akkreditált a képzés, a megye rajztanárai közül kevesen éltek a lehetőséggel. 

Örvendetes viszont, hogy egyre több a fiatal tehetség. Arra kell vigyáznunk, hogy a szabadegyetemet továbbra is életben tudjuk tartani  mondta el az alkotótábor vezetője.

 

 

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!