Férfi és nő Básti Julival

Veszprém - Mi történhet meg férfi és nő között? Minden. Bármi. A szenvedélytől a közönyig akármi. Össze lehet foglalni mindezt egyetlen koncertben?

Gaál Julianna

Kiderül a nagy szerzőpáros, Dés László és Bereményi Géza alkotásából, a Férfi és nő című előadásból. 

A turné kapcsán kerestük meg Básti Juli színművészt, aki három színésztársával, Udvaros Dorottyával, Cserhalmi Györggyel és Kulka Jánossal együtt lép fel a darabban.

- Amikor felhívtak azzal, hogy részt vennék-e egy ilyen koncerttunén, örömömben visítani kezdtem, és mint később kiderült, a többiek is.

A kimondottan erre az alkalomra írt dalokon kívül két kultikussá vált Dés-lemezből is válogattak a szerzők, az Átutazó és a Hallgass kicsit! a 80-as években jelentek meg. 

Básti Juli a tavalyi első koncertre való előkészületek idején úgy nyilatkozott, egy kicsit tart attól, hogy nosztalgiázásba fullad a koncert.

- Egyáltalán nem nosztalgiázunk, ott abban a pillanatban születnek meg a dalok. Jó kedvű, jó hangulatú este lett, nem pedig siránkozás. 

Ez azért is így van, mert a téma, a nő és férfi kapcsolata, a szerelem mindig, mindenki számára aktuális. Dés László dalai gyönyörűek, a szövegek mindegyike pedig egy-egy költemény.

Talán éppen emiatt a koncertekre nemcsak az 50-esek jönnek el, hanem a gyermekeik korosztálya, az alkotók meglepetésére sok 16-20 éves ül a nézőtéren. Ám az előadók életében is eltelt 20-25 év.

- A fő különbség az, hogy ebben a korban az ember már túl van ezer dolgon, kapcsolaton, csalódáson, de a szerelem érzése haláláig elkíséri, a férfi-nő kapcsolat pedig örök, kimeríthetetlen téma.

A színpadon két férfi és két nő áll, mesél érzésekről, hol egyedül, hol duettben. Básti Juli nyolc számot énekel, ám azt mondja, olyan ez, mintha mindvégig a színpadon lenne.

- Amikor a többiek a színpadon vannak, akkor is hallgatjuk egymást. Az előadásnak lelke van, ezért nem is lehetne egy percre sem kikapcsolni.

A Férfi és nő a FüredFest rendezvénysorozat nyitó előadásaként június 24-én, szerdán este hét órakor látható a Balaton Szabadidő- és Konferencia-központban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!