Kék hullám zászlót kaptak a balatoni strandok

Balatonfüred - Elsőként a balatonfüredi Esterházy strandra húzta fel Szabó Imre környezetvédelmi miniszter a strandokat minősítő Kékhullám zászlót tegnap. Az idén összesen 29 strand és öt vitorláskikötő vehette át a legjobbaknak járó zászlót.

Kiss Nikolett

Huszonhat balatoni, ebből tíz északi parti, valamint egy-egy Fertő-tói, Tisza- és Velencei- tavi  fürdőhely tűzheti ki idén a kékhullám zászlót. A kikötők közül Földváron, Szigligeten, Zánkán, Balatongyörökön és Fertőrákoson jelzi a szolgáltatások kiváló minőségét a zászló. 

A Kékhullám zászlóra pályázó fürdőhelyeknek szigorú követelményeket kell teljesíteni. A szakemberek figyelembe vették, milyen a víz minősége, mennyire rendezett a strand, mennyi pihenőhely jut egy fürdőzőre, kellő figyelmet fordítanak-e a strand tisztaságára, hulladékgyűjtésre, higiénés feltételekre. Megvizsgálták azt is, hogy a fürdőzőket kellőképpen tájékoztatják-e a vízminőségről, valamint nagyon fontos szempont a vízbiztonság is. A strandokat a környezetvédelmi minisztérium megbízásából a Balatoni Szövetség minősítette az ÁNTSZ, illetve civil és szakmai szervezetek bevonásával. 

A miniszter egyébként megtekintett egy mintavételt is a füredi strandnál, és a tó vízminőségével kapcsolatban kijelentette: a Balaton valamennyi medencéjében kiváló a víz összetétele, és megfelelő a vízállás is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!