Nehezen tűri a korlátokat - Nincs fejlövése, sőt nagyon is reális színész Szabó Győző

Budapest - Majdnem egyszerre érkeztünk a megbeszélt helyre, egy pesti kávézóba. Én néhány centivel mögötte haladtam, és tanúja voltam, hogy fiatal és idősebb járókelők egyaránt felkapták a fejüket a hatalmas sötét napszemüveg mögé rejtőzött, bozontos üstökű színész láttán.

Varga Zsuzsa

Elsőként legújabb filmjéről, az Intim fejlövésről kérdeztem, amelyben egy olyan szerelmes férfit alakít, aki csak az esküvője előtti napon tudja meg, hogy a választottja eredetileg férfinak született, de nővé operáltatta magát. Szabó Győző egyetért velem, hogy ez egy kreált szituáció, nem igazán reális probléma, ám a rendező, Szajki Péter még három másik szokatlan sztorival is megfejelte a filmet, amely így kerekedik ki egésszé.

A négy történet révén megtudhatunk egyet s mást különböző emberi titkokról és a másságról - summázta a produkciót, amelyet a nézők június 4-től láthatnak a mozikban. Ő maga nem fogadott el gázsit a kis költségvetésű filmben alakított szerepéért, mert szimpatikus volt a rendező, jó volt a forgatókönyv.

- Azt is tudtam, hogy a gázsim a film büdzséjének egy jelentős részét elvitte volna. 

Másrészt egyfajta befektetésnek is tartotta a közreműködést a jövőre nézve.

- Ha nemet mondtam volna, tuti, hogy nem szerepelek egy következő filmben. Márpedig a kapcsolatépítés a mi szakmánkban is szerves része az életnek.

Szabó Győző maga is meglepődött a film sikerén, amely a 40. magyar filmszemlén nagy visszhangot váltott ki, a rendező pedig elnyerte a Simó Sándor első filmes díjat.

- Örömmel tapasztaltam, hogy a film a saját lábára állt, elkezdte élni az önálló életét, ez pedig tök jó.

Aztán közismert szabadságszeretetéről, egy társulat, egy biztos háttér és közösség hiányáról faggattam.

- A szabadság számomra nagyon fontos mindenben. Nehezen tűröm a korlátokat. Vannak persze bizonyos erkölcsi normák, amelyeket igyekszem követni, de a megkötöttség nem az én létformám. Jelenleg szabadúszó vagyok, és nagyon jól érzem így magam.

Nincs híján feladatnak, hiszen most is játszik három darabban a Katona József Színházban, mellette készül egy blues-estre a Merlin Színházban a Megasztáros Póka Angélával. Augusztusban pedig Koltai Róbert új filmjében forgat Pindroch Csabával itthon és Londonban.

Aztán a múltra tértünk át. Azt mondta, ha annak idején a bárban, ahol csaposként dolgozott, nem figyelnek fel rá a filmesek, ma lehet, hogy egy zenekarban játszana, vagy továbbra is italt mérne a vendégeknek, de azt sem tartja kizártnak, hogy más úton mindenképpen kitört volna belőle a színészi véna. Imád utazni, főleg motorral, jókat enni, és minden lehetőséget megragadni az élet lehető legteljesebb élvezetére. Szívesen élne például Olaszországban, mondta, mert szereti az ottani ételeket és az emberek mentalitását, azaz mindent, ami oda köthető.

Végül arról faggattam, hajlandó lenne-e megszabadulni jellegzetes bozontos hajától és szakállától.

- Ha nagyon muszáj, akkor igen. Például egy szerep kedvéért biztosan. Voltam már kopasz is, tehát nem lenne újdonság.

Névjegy
Név, foglalkozás: Szabó Győző színész
Született: 1970. július 7. Nyírbátor
Eredeti foglalkozása: reklámgrafikus, a Képzőművészeti Főiskolán végzett
Karrierje: 1993-tól 2004-ig játszott a fővárosi Katona József Színházban, jelenleg szabadúszó.
Leghíresebb filmjei: Valami Amerika (2001), Kontroll (2003), Nyócker (2004), Egy bolond százat csinál (2006), Valami Amerika 2. (2008), Intim fejlövés (2008)


Várkonyi Évával új filmjében, az Intim fejlövésben
(Fotó: Red Lemon Media)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!