Nincs helye a bóvlinak! - Termelői piac nyílik Tihanyban

Tihany - Várhatóan a falu központjában kistermelőktől származó, kizárólag minőségi árukat befogadó piac nyílik július elején. Az önkormányzat támogatja a kezdeményezést, reményei szerint az turisztikai látványossággá növi ki magát.

Martinovics Tibor

- A termelői piacok, ahol a kistermelők saját portékáikat árulják a világon mindenütt turisztikai látványosságok. Ezt szeretnénk mi is, nem mellesleg ezzel segíteni a helyi és környékbeli kisgazdákat. Hosszú távon gondolkodunk, mindenképpen rendszeressé szeretnénk tenni a piacot - válaszolta kérdésünkre Tósoki Imre polgármester, aki hozzá tette, még nem döntöttek, hol legyen az egyelőre szombatonként üzemelő piac helye, de várhatóan vagy a faluközpontba vagy a Belső-tó mellé telepedhetnek majd az árusítók.

- Elsődleges szempont, hogy minőségi és esztétikus készítmények kerülhessenek csak a sátrakba. Várjuk a kisgazdák jelentkezését, akik a gondosan megtermelt áruikkal legyen az zöldség, szürkemarhából készült kolbász, bor vagy éppen gusztusosan csomagolt pástétom minőségi szolgáltatást tudnak adni. A bárhol megvásárolható bóvlikat fel kell váltania a helyi kuriózumoknak, ebből Tihany mindenképp profitálhat - vélekedik a piac létrehozását elsőként szorgalmazó Peleskey Ákos, aki mindennek érdekében előzsűrizi majd a jelentkező kistermelők portékáit.

Az időszakosan Tihanyban élő, a fővárosban kortárs művészeti galériát vezető férfi elmondta, eddig mintegy húsz Balaton-felvidéki kistermelő jelentkezett, vannak köztük biogazdaságok is, amelyek révén olyan készítmények is kaphatók lesznek az új piacon, amelyek nem vagy csak nagy nehezen szerezhetők be jelenleg a balatoni térségben.

A tervek szerint idővel különböző programokkal egészítenék ki a piac működését, hogy az ne csak a turisták által kedvelt és látogatott hely legyen, egyfajta látványosság, hanem igazi agoraként funkcionáljon.

Fotó: Gáspár Gábor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!