2009 a papság éve

Veszprém - Vianney Szent János (1786-1859), az emberszeretetéről és szociális érzékenységéről ismert, ferences lelkületű francia pap a plébánosok és lelkipásztorok védőszentje halálának közelgő 150. évfordulójához kapcsolódóan XVI. Benedek pápa a közelmúltban megnyitotta a papság évét.

Toldi Éva

Az ünnepi év célja, hogy papok és hívek újra felfedezzék a papi hivatás értékét. Hivatásunk az egyház és a világ számára egyaránt nélkülözhetetlen. 

Alapja a feltétlen hűség Krisztushoz, az állandó egység vele; feltétele, hogy szüntelenül törekedjünk az életszentségre, mint tette egykor Vianney Szent János - emelte ki a főpásztor. 

Vianney Szent János a szegények iránt érzett felelősségtől áthatva pásztorkodott. A legenda szerint, mikor egy alkalommal mankókon járó idős koldust vett észre, amint a templomba érkezik, elébe sietett, s miután nem volt hely, ahová ültesse, a maga székét adta oda neki, ő pedig állva folytatta a katekézist az egybegyűlteknek.

A papság éve alkalmából a pápa levelet intézett a katolikus világegyház lelkipásztoraihoz, melyben hangsúlyozta az egyház szociális tanításának, a világiakkal való együttműködésnek, valamint a papság és a püspökök egységének, s különösen is a lelkiségi mozgalmaknak fontosságát a hitélet megújulásában.

A Veszprémi Főegyházmegyében a papság éve alkalmából a szombati és vasárnapi szentmisék előtt imádkozzák a Szentolvasót a hívekkel egységben a papság szolgálatáért, az új hivatások születéséért. 

Papi lelki találkozókon pedig egy-egy előadással készülnek a hivatás elmélyítésére. Mint arról dr. Márfi Gyula érsek tájékoztatott, jövő tavasszal egyházmegyei zarándoklatot szerveznek a franciaországi Arsba, ahol Vianney Szent János pásztorkodott.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!