Borbála adományokra vár

Várpalota - Már javában készül a palotai bányászat történetét feldolgozó emlékszobor, ám a Szent-Borbálát formázó alkotáshoz további adományokra lenne szükség.

Szabó Péter Dániel

Ahogy arról lapunkban már több ízben beszámoltunk, példaértékű összefogás eredményeként 3,5 millió forintból létesülhet bányász-emlékhely a településen. 

A grandiózus faszobor megalkotására M. Nagy József nemzetközi hírű művészt kérték fel a palotaiak, aki örömmel vállalta a feladatot, s gőzerővel dolgozik, hogy ez év december 4-én (a bányászok védőszentjének, Borbálának a neve napján) ünnepélyes keretek között átadhassák az emlékhelyet a Rákóczi-telepen.


A Rákóczi-telep
(Fotó: Gáspár Gábor)

A faszobrot elsősorban közadakozásból szeretnénk létrehozni, s büszkén mondhatom, sokan támogatták már a kezdeményezésünket. Szükség lenne azonban még adományokra, hiszen a kivitelezés összköltsége mintegy 3,5 millió forint - mondta el kérdésünkre az ötletgazda, Einreinhof Attila önkormányzati képviselő, aki segítő társakra talált Gadanecz György és Lassu Tamás képviselők, valamint a Bányász Nyugdíjas Szakszervezet részéről Hargittai László személyében. 

Természetesen pusztán adományokra alapozva egy kivitelezést felelőtlenség lenne felvállalni, ezért a képviselő-testület úgy döntött, a 2009-es költségvetésben négymillió forintot elkülönít az emlékhely létrehozására, a rendelkezésre álló keret felhasználását az adományok biztosította forrás határozza meg.

A II. világháború után a bányászoknak épült Rákóczi-telep városrészbe, a Muskátli utca és a Bartók Béla utca kereszteződésébe álmodott faszobor egyébként igen különleges lesz, hiszen jelképesen a várpalotai bányászat történetét dolgozza fel. 

Szerepel majd rajta a szkip-akna tornya, amit Magyarországon először Várpalotán építettek, csakúgy, mint az Antal-akna, ahol első alkalommal találtak szenet. 


A grandiózus faszobor megalkotására M. Nagy József nemzetközi hírű művészt kérték fel a palotaiak
(Fotó: Andrónyi András)

Jellegzetes fizikai munkát végző bányászokat is láthat majd a nagyközönség Borbála jelképesen kiterített köntösén, a technikai fejlődést végigkísérve a csilletolótól és a csákányozótól kezdve egészen a modern pajzsbiztosító berendezéseket használó munkásig. 

A várpalotai bányászat történetében fontos szerepet játszó egykori Jó Szerencsét Kör és a ma is látható Jó Szerencsét Művelődési Központ épülete is szerepel majd a szobron, amelynek elkészítését a loncsosi emlékművet is megalkotó M. Nagy József vállalta el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!