Egy kis honismeret és német nyelv

Nagytevel - Olyan, mint egy nyári tábor, kicsit mégis más, kicsit több annál, próbálta magyarázni ott jártunkkor az egyik pedagógus az 1997 óta nyaranta megrendezett programot.

Győrffy Árpád

A résztvevők a környező települések német nemzetiségű általános iskolásai. Az idén 24-en vannak, a helyieken kívül Lókútról, Ugodból, Pénzesgyőrből, Bakonyjákóról, Bakonyszentivánról, Veszprémből, Pápáról, Bakonyszűcsről, Márkóról érkeztek. 


Lukács Katalin kötélfonásra is megtanította a gyerekeket
(Fotó: Győrffy Árpád)


Érkezésünkkor éppen ugrálókötelet fontak Lukács Katalin irányításával. 

- Nagyon hasznos gyakorlat, mert jó csapatmunkát kíván. Egy ember tartja a szálakat, egy viszi az orsót, egy tekeri a sodrót. Ha valamelyik nem tartja a megfelelő tempót, akkor a másikaknak kell korrigálni - magyarázta a tanárnő. 

Korábban bőrdíszműves tárgyakat, nyakláncokat, tarsolyokat készítettek, Nyulasi Józseffel baglyokat faragtak, sípokat csináltak, formáztak edényeket és kisebb-nagyobb tárgyakat is anyagból, amiket aztán kiégetve visszakapnak. 

S amitől más, az a délelőttönkénti német foglalkozás - persze, játékos formában -, a német hagyományokra épülő táncok tanulása, és az olyan múltkutatás, mint amilyenen a temetőben vettek részt, amikor megkeresték a sváb családok sírjait, leírták a német neveket, lerajzolták a sírfeliratokat.

Többen már visszajáró vendégek. Ebben biztos nagy szerepe van a játékos programoknak, a helyi strandolásnak, az esti tábortűznek és az olyan kirándulásoknak, amilyenen előző nap voltak, amikor fürödtek az almádi strandon, ahol kürtőskalácsot is kaptak, megnézték a sváb emlékeket a polányi tájházban és a neves kálváriát. 

Babits Emil polgármester, egyben a német kisebbségi önkormányzat elnöke nem titkolja, egyre nehezebb összegyűjteni a szükséges pénzt. Ugyanakkor dicséri a pedagógusokat és más közreműködőket az önzetlen munkáért. 

Egy kis honismeret, egy kis német nyelv és jó társaság - összegzi ő is a legfontosabb tudnivalókat a táborról, ami talán jövőre is meglesz.

*

A tábor megrendezéséhez szükséges pénzt az idén is több helyről gyűjtötték össze. A német belügyminisztériumtól kaptak mintegy 150 ezer forintot, a megyei önkormányzat pályázatán 60 ezret nyertek, a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Alapítvány 120 ezer forinttal járult hozzá, és a nagyteveli német kisebbségi önkormányzat is beszállt. 

A gyerekek részvételi díját így sikerült leszorítani 10 ezer forintra, aminek mintegy felét többnyire átvállalták a lakóhelyükön működő kisebbségi önkormányzatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!