Helytörténeti kiállítás és német nyelvű mise Rendeken

Ajkarendek - A régi falusi használati tárgyakból összeállított helytörténeti kiállítás megnyitójával kezdődött a német nemzetiségi napok rendezvénysorozata pénteken, vasárnap pedig a kitelepítésről emlékeztek a településrész lakói.

Tisler Anna

A művelődési házban egykori népviseletet, régi fotókat, fából faragott bölcsőt, mezőgazdaságban és háztartásban használatos eszközöket láthattak az érdeklődők. 


"Számunkra ezek az eszközök nem pusztán tárgyak, hanem elődeink életének részei"
(Fotó: Tisler Anna)


Ünnepi köszöntőjében Fenyvesi Zoltán önkormányzati képviselő elmondta, a bemutatott tárgyakat nagyszüleink és dédszüleink használták. 

- Számunkra ezek az eszközök nem pusztán tárgyak, hanem elődeink életének részei, amelyhez bennünket érzelmek és emlékek kötnek - tette hozzá. 

- Köszönöm mindenkinek, hogy megőrizte történelmünk értékes darabjait, és nem hajította lomtalanításkor a kidobásra váró holmik közé. 

A programban szerepelt a helyi nemzetiségi énekkar. Szombaton délelőtt a nemzetiségi kispályás labdarúgó kupán a társadalmi munkavégzés közben történt balesetben életét vesztett Erdősi Mihályra emlékeztek a helybeli játékosokból alakult csapatok. 

Az iskolások délután a Lúdas Matyi vásári komédiát adtak elő, volt főzőverseny, kutyás bemutató és kézműves foglalkozás is. 

Vasárnap a német nyelvű szentmise után a világháborús áldozatokra valamint a kitelepítettekre emlékeztek a helybeliek. 

A kisebbségi önkormányzat elnöke, Töltl Zoltán ünnepi beszédében elmondta, a kitelepítés időszaka sem az elűzötteknek, sem az otthon maradottaknak nem volt könnyű. 

A húsz évvel ezelőtti határnyitás lehetővé tette, hogy a szétszakított családok tagjai gyakrabban találkozzanak egymással. A résztvevők megkoszorúzták az emlékművet, délután kulturális program zárta a rendezvénysorozatot.
 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!