A hallgatóknak csak egy része tart a világgazdasági válságtól

Napló - Az Educatio Nonprofit Kft. – Országos Felsőoktatási Információs Központ megbízásából személyes megkeresésen alapuló, standard kérdőíves vizsgálatot tartottak 2009 májusában és júniusában a hazai felsőoktatási intézmények nappali munkarendben tanuló hallgatói körében.

Nagy Terka

2006-ban, vagyis jóval a válság előtt is megkérdeztük a hallgatókat arról, hogy milyennek látják az elhelyezkedési esélyeiket a végzés után, egy-két éven belül.

Az egyetemisták, főiskolások munkaerő-piaci várakozásait, elhelyezkedési terveit vizsgálta az a kutatás, amely az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. - Országos Felsőoktatási Információs Központ szakmai koordinálásával zajlott az elmúlt hónapokban. 

A Diplomás pályakövetés 2009. című kutatási program több vizsgálati kérdését a világgazdasági válság különösen aktuálissá tette. 

Általános tapasztalat, hogy a hallgatók igen megosztottnak mutatkoznak abban a kérdésben, hogy az általános negatív gazdasági folyamatoknak a saját szakterületükön milyen hatásuk van az elhelyezkedési lehetőségekre, a szakmai karrierépítésre.

A válaszadók fele (50,5%) úgy véli, hogy alapvetően rosszabbak lettek az elhelyezkedési lehetőségek az ő szakterületén. 

A másik nagy csoportot azok alkotják, akik ebben a tekintetben lényeges változást nem látnak a saját szakterületükön (40,9%). 

Nem meglepő módon pozitív hatást csak igen kevesen (5,1%) feltételeznek. A hallgatók egy része nyilvánvalóan csak általános benyomások, média hírek alapján fogalmazta meg véleményét, ám sokan lehetnek olyanok is, akik már dolgoznak az adott szakterületen vagy kapcsolatban állnak a szféra szakembereivel, így véleményük minden bizonnyal megalapozott információkon alapszik.

További információk: www.educatio.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!