Egyelőre nem lesznek iskolabezárások - Készen állnak a kampányszerű védőoltásokra

Budapest - Milyen intézkedéseket terveznek a nyári szünet letelte utáni időkre az iskolai közösségekben a H1N1 vírus terjedésének megakadályozása érdekében? – tette fel a kérdést a Parlamentben Katanics Sándor szocialista országgyűlési képviselő, amelyre két szaktárca minisztere adott választ.

Martinovics Tibor

Az Egészségügyi Világszervezet Globális Influenza Készültségi Tervével összhangban álló hat fázisra tagolt Nemzeti Influenza Pandémiás Tervet jóváhagyó dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter az írásban feltett kérdésre reagáló levelében hangsúlyozza: a védőnői és iskolaorvosi hálózat készen áll egy esetleges kampányoltás megszervezésére. 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ javaslatát elfogadva egyelőre nincs szó az iskolák a fertőzés kitörése előtti bezárásáról. 

Tanévkezdéskor 550 ezer, az új influenzáról szóló tájékoztató kerül ki a tanintézményekhez, így közel 1,3 millió diákhoz és általuk mintegy négymillió lakoshoz. 

Ismeretterjesztő plakátokat helyeznek el az önkormányzatoknál, a patikákban, a bankokban, a pályaudvarokon és a nagyobb áruházakban. 

– A lakosság tájékoztatása az új vírus megjelenése óta folyamatos. Rendszeresen figyeljük, elemezzük a járvány nemzetközi helyzetét, kutatjuk a hazai eseteket. 

Az oktatási intézményeknek a harminc százalékot meghaladó hiányzást azonnal jelezniük kell az illetékes tisztiorvosi szolgálatnak, amely megteszi a szükséges lépéseket – így Székely Tamás. 

Lévén a járványhelyzet kezelése mindenekelőtt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hatásköre és feladata, amelyeket az ÁNTSZ kellő felelősséggel el is lát, az oktatási tárca speciális intézkedéseket egyelőre nem tervez – áll Hiller István válaszában. 

Ettől függetlenül országos járvány kitörésének veszélye esetén az oktatásért felelős miniszter elrendelheti a közoktatási intézmények bezárását. 

A fertőzés komolyabb terjedése előtti országos iskola bezárásokat a tárca nem tervez, megítélésük szerint ez jelenleg nem indokolt. 

A járvány akár helyi, akár regionális, akár országos szintű megjelenése esetén azonban kellő időben és módon biztosíthatóak a szükséges és indokolt intézkedések, iskola bezárások, órák alóli felmentések – fogalmazott levelében az oktatási miniszter, aki hozzátette: jelenleg Európában csak néhány ország tervezi előre súlyosabb pandémia esetén az iskolák bezárását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!