Együtt ünnepelnek a határon innen és túlról Zánkán

Zánka - Ebben az évben is határon túli magyar gyermekeket lát vendégül Zánkán a magyar kormány. A kétoldalú kormányközi megállapodások alapján augusztus 19-23. között ötven szlovákiai és száz horvátországi magyar gyermek vendégeskedik a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban.

Nagy Terka

A gyermekeket a határon túli magyar szervezetek delegálták. A magyarországi szlovák és horvát nemzetiségű gyermekek üdülését a viszonosság alapján  a szlovák és a horvát kormány szervezte meg a Szlovák Országos Önkormányzat és a Horvát Országos Önkormányzat bevonásával. 

A magyarországi gyermekek a szlovákiai Magas Tátrában, illetve a horvátországi Pag szigeten nyaralhatnak. 

A tábor második napján, augusztus 20-án, a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum hagyományos ünnepi műsorral, fesztiválnappal készül, amely az új kenyér megérkezésével kezdődik. 

A rendezvény számtalan színvonalas sport-, kézműves és szórakoztató programmal folytatódik, majd az esti koncert után tűzijátékkal fejeződik be. 

Az idei ünnep egyik kimagasló eseményeként a tábor főépülete előtt dr. Sótonyi Péter Széchenyi-díjas akadémikus felavatja Cséri Lajos szobrászművész alkotását, a Széchenyi Istvánról készült mellszobrot.

A táborozó gyermekeknek ebben az évben az FSZH – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálata külön programokat is szervezett, amelyekben olyan fiatal önkéntesek is segítenek, akik pályázat útján nyerték el a jogot a részvételre. 

Játékos vetélkedők, készség- és képességfejlesztő feladatok mellett a gyermekek az emberi jogokról és az esélyegyenlőségről is játszva bővíthetik ismereteiket.

OS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!