Ősszel támad majd az új vírus

Veszprém - Egyelőre nem lesz kötelező az új influenza elleni védőoltás, igaz, a regionális tisztifőorvos azzá tenné.

Martinovics Tibor

Néhány  munkaköri csoportban,  az egészségügyi dolgozóknál, az ország működőképességét biztosító szakmáknál  kötelezővé tenném az oltást, és erősen ajánlanám az iskolákban is. 

Különleges helyzetben vagyunk, saját előállítású vakcinánk van, egészségügyileg egyértelműen az lenne jó, ha minél több embert beoltanánk - vélekedett Bujdosó László

A felnőttek kisérleti oltása befejeződött, bebizonyosodott,  az oltóanyag ártalmatlan, a héten elkezdődnek a  hatékonysági vizsgálatok, úgy tűnik, október elejére nagy mennyiségben rendelkezésre áll majd az oltóanyag - fogalmazott a  tisztifőorvos, aki elmondta: az újinfluenza első hulláma késő ősszel várható, egy nagyobb járvány a lakosság harminc százalékát érintené. 

A háziorvosok egy csoportja a napokban kijelentette: nem vállalnak felelősséget a H1N1 elleni vakcina után jelentkező esetleges szövődményekért, szeretnék, ha a beteg, jogi nyilatkozattal saját magára vállalná azt.  

Meggyőződésem, hogy tévednek. Nincs új technológia, az új védőoltást ugyanazzal a módszerrel állítják elő, mint a szezonális influenzák elleni szereket. 

Ezekből eddig több, mint tizenötmilliót adtak be az országban, úgy gondolom ez elég bizonyíték arra, hogy ártalmatlan és többszörösen ellenőrzött  oltóanyagról van szó - vélekedett a tisztifőorvos, aki hozzátette,  a vakcina esetleges egészségkárosító hatása miatt a magyar gyártót, az Omninvestet terheli a felelősség.  

Több fórumon is felmerült, elképzelhető, hogy üzleti érdekek állnak a nagy mennyiségű oltások beadása mögött - vetettük fel Bujdosó Lászlónak, aki erre reagálva kifejtette. 

Éppen fordítottak az érdekeltségek. Magyaroszág húszmilliárd forintot spórol azzal, hogy a világon elsőként, saját gyártású oltóanyaggal rendelkezik. 

Lévén, ez lesz az első ellenőrzött oltóanyag a világon,  külföldön a hazi értékesítési ár többszöröséért lehetne eladni az új vakcinát - magyarázta Bujdosó László. 

A védőoltást egyébként várhatóan 1200 forint körüli áron veszi meg az állam a gyártótól, a patikai ár ennél vélhetően pár száz forinttal drágább lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!