Szenzáció! Páratlan őslénymentés Zircen

Zirc - Sikeres volt a Bakonyi Természettudományi Múzeum munkatársainak közelmúltbeli erdélyi expedíciója, a tavaly megtalált masztodon csontvázának mentése befejeződött. A lelet Erdély egyik legnagyobb idegenforgalmi vonzereje lehet.

Gaál Julianna

Mint ahogy arról egy korábbi számunkban beszámoltunk, a Felsőrákosi lignitbányában előkerült 2,5 millió évnél idősebb őselefánt lelet azért különleges, mert ebből a fajból ez a legteljesebb csontváz a világon. 

A baróti lelet körülbelül 80 százalékos és a csontok nagy aránya, 95 százaléka megmenthető. A leletmentés a múlt év júniusa óta folyik, az utolsó fázis a közelmúltban volt, melyen Katona Lajos Tamás, a zirci múzeum geológusa Szappanos Bálinttal, az ELTE hallgatójával vett részt. 

A neves holland őslénykutató, Dick Mol szerint elképzelhető, hogy a lelet feldolgozása után újra kell értelmezni az állat eddigi rekonstrukcióját, és lehetőség nyílik az eddig nem ismert csontjainak tanulmányozására is. 

A mamutnál zömökebb, hatalmas agyarakkal rendelkező, lombevő állat valószínűleg nagyobb volt, mint amilyennek eddig gondolták, marmagassága elérhette a 2,5 métert. 



Katona Lajos Tamás zirci geológus a masztodon széttört bordáját menti és konzerválja
(Fotó: Bakonyi Természettudományi Múzeum)

Katona Lajos Tamás elmondta azt is, hogy a felsőrákosi bánya további érdekességekkel is szolgált, meglepő épségben maradtak meg több millió éves farönkök, valamint a jószág alól sok több millió éves falevelet sikerült a szakembereknek begyűjteni. 

A következő lépés a csontok konzerválása lesz, melyre a jövő év tavaszán kerül sor, majd egy kutatócsoport dolgozza fel a szenzációnak számító őselefánt leletet. A masztodon csontvázát 2010-ben Franciaországban a The World of the Mammoths című világkonferencián is bemutatják. 

*

Három évvel ezelőtt Csajág közelében kerültek elő különlegességnek számító mamut csontvázak, melyek mentését szintén a zirci geológus, Katona Lajos Tamás vezette. 

A két előkerült tízezer év körüli csontváz, mely a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeumban a Jégkorszak a Bakonyban című tárlaton van kiállítva, azért számít különlegességnek, mert az országban 11-13 ezer évnél fiatalabb állat még nem került elő. A csajági mamutokat a tervek szerint szintén bemutatják a The World of the Mammoths című világkonferencián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!