Tizennégy éves győztes - Több mint kétszázan vettek részt a XIV. Pannónia Kupán

Balatonalmádi - Nagy sikerrel zárult a XIV. Pannónia-Nitrokémia Kupa nemzetközi sakkverseny. Az ötnapos, hétfordulós eseményen minden korábbinál többen vettek részt.

Horváth Gábor

Fáncsy Imre főszervezőtől megtudtuk, hogy a hagyományos megmérettetésen tíz nemzetből összesen 203-an ültek asztalhoz a várossá nyilvánításának huszadik születésnapját ünneplő Balatonalmádiban. 

Több mint negyven sakkozó érkezett külföldről az eseményre: osztrák, holland, kínai, német, olasz, orosz, srí lankai, svéd és szlovák versenyzők is képviseltették magukat.
 
A Pannónia Kulturális Központban vezetése ideális körülményeket biztosított a kánikulában, légkondicionált teremben folytak a mérkőzések. 

A nyári hőségben két forduló között a vendégek a Balatonban hűsölhettek, illetve részt vehettek a hungarikum rendezvénysorozaton. Bízunk benne, hogy a résztvevők sok élménnyel gazdagodtak és jövőre visszatérnek - mondta a főszervező.


Az idei Pannónia-kupán rekordlétszámú sakkozó vett részt
(Fotó: Zwicker Tamás)

A főversenyt óriási meglepetésre a 14 éves Nagy Gábor nyerte, megelőzve 4 nemzetközi (IM) és 6 Fide mestert (FM). 

Érdekeség, hogy legesélyesebb Galyas Miklós már harmadik alkalommal végzett holtversenyben az élen, de a bucholz pontszámítás alapján ezúttal is a harmadik hely jutott neki.
 
A B csoport győztese Domonkos Dávid lett, aki egyben elvitte a legjobb 18 éven alulinak járó kupát is. Ő szintén holtversenyben végzett, de a pontszámítás neki kedvezett.

A balatonalmádi Genda Károly ebben az évben is hozta ragyogó formáját és megnyerte az értékes különdíjat, melyet a Nitrokémia ajánlott fel.

Az ötnapos rendezvény keretében péntek délután 55 perces villámsakkversenyt rendeztek, ahol 37 sakkozó indult el, köztük három nemzetközi mester.
 
Az A csoport (166 induló) élmezőnye: 1. Nagy Gábor 6 pont, 2. Sipos István (FM) 6, 3. Jr. Galyas Miklós (IM) 6, 4. Aczél Gergely 6, 5. Zentai Péter 5.5, 6. Szalánczy Emil (IM) 5.5, 7. Boguszlavszkij Jevgenyij (IM) 5.5, 8. dr. Kende György 5.5, 9. Lizak Peter 5.5, 10. Frank József 5.5.
 
A B csoport (37 induló) végeredménye: 1. Domonkos David 6, 2. Verf Fedde 6, 3. Ligeti Zoltánt 5.5, 4. Czimer József 5, 5. Suhajda Sándor 5, 6. Bodor Gergely 5., 7. Van der Heide 4.5, 8. Horváth antal 4.5, 9. Domonkos Norbert 4.5, 10. Máté Mária 4.5.
 
Az 5-5 perces villámverseny végeredménye: 1. Galyas Miklós (IM) 8, 2. Hardicsay Péter (IM) 6.5, 3. Aczél Gergely 6.5, 4. Németh Miklós 6.5, 5. Zentai Péter 6.

Három versenyszámban mérhették össze a tudásukat a tizennegyedik alkalommal megrendezett Pannónia-Nitrokémia Kupa résztvevői. 

A FIDE értékszám szerző Nemzetközi Nyílt Egyéni Sakkversenyt két csoportban rendezték, az B jelű társaságban nem indulhattak a 2000 élőpont feletti versenyzők. 

A hétfordulós, svájci rendszerű megmérettetések mellett az indulók egy villámversenyen is kipróbálhatták tudásukat, az ötöt perces tornán összesen 37-en indultak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!