A családok nem sokat spórolnak

Balatonfüred - Ha a családok jelentős megtakarítást várnak a kompakt izzótól, csalódni fognak. Ráadásul az új égő beszerzésére többezer forintot kell szánni.

Tremmer Tamás

A hagyományos izzók energiafelvételének nagyobb része hőveszteség, mondta lapunknak Jani Károly balatonfüredi villanyszerelő mester. A régi fajta 100-as izzó fényerejét egy 20 wattos kompakt égő szintén teljesíteni tudja. Amíg a körte 5-600 üzemórát bír, addig az új akár 8-10 ezret is. 


Jani Károly diktátumnak érzi a 100-as körte kivonását. Bízzák rá az állampolgárra az izzócserét!
(Kőrösparti Beatrix)

Az áruk is így változik, egy 100-as izzó nyolcvan forintot ér, míg a kompakt izzó legalább ezer forintba kerül. Igaz, akár 4-500 forintért is hozzá lehet jutni, de ezeket nem szabad megvenni, hívja fel a figyelmet a vásárlási fortélyokra Jani Károly

A szakember azt sem érti, miért éppen a 100-as égőket vonják ki a forgalomból, amikor a lakásokban használatos lámpák foglalatai nem is bírják ezt a teljesítményt, ezekben általában 60-as égőket használnak. 

Megjegyzi, a családok energia felhasználásának döntő hányadát a háztartási berendezések képviselik, egy hajszárító például legalább ezer wattot fogyaszt. Ha a lakás összes égője világít, akkor sem használ ennyi energiát. Ezért hát a megtakarítás sem jelentős, a számlától senki ne várjon drasztikus csökkenést. 

Az izzócserének inkább a nagyüzemekben van jelentősége, ahol tömeges a felhasználásuk, ott mérhető a fogyasztáscsökkenés is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!